Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědecká konference se bude věnovat prvnímu převorovi. Jaký má Jindřich Librarius význam pro současnost?

Biskupství českobudějovické a Statutární město České Budějovice pořádají 28. ledna od 10 hodin vědeckou konferenci s názvem Bl. Jindřich Librarius, O. P. a jeho význam pro současnost. Tato konference se uskuteční v klášterním sále na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

Na konferenci vystoupí se svými příspěvky členové významných vědeckých institucí - Památkové komory České republiky, Archeologického ústavu Akademie věd České republiky, Národního památkového ústavu, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a řady dalších. Příspěvky jednotlivých přednášejících se dotýkají období 13. století, kdy vrcholí zakládání královských měst a hradů, budují se kláštery - ke slovu se dostávají mendikantské (žebravé) řády - dominikáni, františkáni, karmelitáni a augustiniáni. Bohatne vrstva měšťanů v nově zakládaných městech a panovník Přemysl Otakar II. tento kolonizační rozmach podporuje.

Dopolední část konference bude věnována těmto obecným trendům a odpolední část se zaměří na královské město České Budějovice, dominikánský klášter a osobu prvního převora Jindřicha Libraria. V 15:00 hodin budou přítomní seznámeni s předběžnými výsledky průzkumu ostatků Jindřicha Libraria, k jejichž nálezu došlo v loňském roce. S výsledky a s dalším postupem seznámí přítomné tým odborníků, který se výzkumu dlouhodobě věnuje. Po té bude dán prostor přítomným novinářům a diskuzi.

Konference probíhá pod záštitou Dominika kardinála Duky, arcibiskupa pražského a primase českého a Mgr. Ivany Stráské, hejtmanky Jihočeského kraje. V 17:00 hodin bude v klášterním kostele Obětování Panny Marie slavnostní bohoslužba ke cti Jindřicha Libraria, které bude předsedat J. Em. Dominik kardinál Duka, O. P. V tento den budou v klášterním kostele vystaveny nálezy schránky a archiválií, které byly vyzvednuty při průzkumu zazděné niky v jižní stěně trojlodí kostela v loňském roce.

Zájemci o účast na konferenci se mohou hlásit e-mailem: sekretariat@bcb.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Milan Binder

Štítky konference, věda, Bl. Jindřich Librarius, Jindřich Librarius, České Budějovice, Otto Pick, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Národní památkový ústav, Archeologický ústav Akademie věd České republiky, Česko, Přemysl Otakar II., Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědecká konference se bude věnovat prvnímu převorovi. Jaký má Jindřich Librarius význam pro současnost?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.