Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Žáci se vrátili zpět do lavic. Novinkou v Budějcích je první ScioŠkola

Úterní ráno bylo pro většinu školáků ve znamení návratu do školních lavic. Po prodloužených prázdninách nastoupily děti do škol bez omezení, co se počtu žáků ve třídách týče nebo nutnosti nosit roušky. Premiéru si v Českých Budějovicích odbyla Scio Škola, do které nastoupilo celkem 27 žáků.

Na jihu Čech dnes nastoupilo do základních a středních škol 83 910 žáků a středoškoláků. Zhruba šest tisíc jich do školní lavice zamířilo poprvé. Jen v Budějovicích je podle mluvčí magistrátu Jitky Welzlové přes 1200 prvňáčků.

Děti se dnes do škol vrátily po prodloužených prázdninách. Kvůli koronaviru musely být od 11. března školy zavřené a většina jich plný provoz do konce června neobnovila. Pro fungování v novém roce vytvořilo ministerstvo školství a zdravotnictví manuál, který navazuje na semafor ministerstva zdravotnictví. „Shodli jsme se na tom, že využijeme právě semafor, který je pro nás vodítkem epidemiologické situace v daných okresech. Je to vhodná pomůcka i pro potřeby škol, tak aby ředitelé věděli, co může nastat,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Materiály byly podle ministra školství Roberta Plagy rozeslány do všech škol. „To zásadní, co jsme společně s ministerstvem zdravotnictví sledovali, byl maximálně možný návrat k normálu, samozřejmě se zohledněním epidemiologické situace,“ uvedl Plaga.

První Scio škola v kraji

Úplně poprvé se dnes v Jihočeském kraji otevřela ScioŠkola. Jde o soukromou školu v Kněžskodvorské ulici v Českých Budějovicích, která nabízí alternativu k běžným základním školám. Projekt je založen na svobodném přístupu k učení, kde si děti postupně samy určují, co a jak se chtějí učit.

„První, co každého uhodí do očí je, že se v naší škole neznámkuje. Děti dostávají jen slovní hodnocení. Jednou měsíčně se pak sejdeme, rodič, dítě a průvodce, a probere se, co dítě udělalo pěkného a kam by mělo dál směřovat,“ popsal jeden z rozdílů zakladatel společnosti Scio a sítě ScioŠkol Ondřej Šteffl.

První ScioŠkola se otevřela na podzim 2015 v Praze. Budějcká škola je 13 v pořadí. „Základním principem je postupné budování svobody a zodpovědnosti. Záleží na dětech, co se budou učit a jak se to budou učit. Chceme stavět na schopnostech spolupracovat, rozdělit si práci v týmu, pracovat dobře s časem a tak dále. Jsou to věci, které se potom v kontextu hodí do života," uvedl zástupce ředitele Jiří Krejčí.

Dnes škola přivítala 27 žáků, kteří jsou rozděleni do skupin bez ohledu na věk. Školné na jeden měsíc činí 4900 korun.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky škola, školní rok, ScioŠkola, žáci, České Budějovice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Robert Plaga, Česko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Adam Vojtěch, Ondřej Šteffl, Juraj Krejčí, www.scio.cz, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci se vrátili zpět do lavic. Novinkou v Budějcích je první ScioŠkola  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.