Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budou vyučovat naše děti roboti?

PR článek

V Jihočeském kraji poptávalo v roce 2020 středoškolského učitele informatiky 80 procent škol, učitele fyziky 70 procent škol a učitele matematiky 55 procent škol. Tento alarmující stav nemá snadné řešení a jedna z dlouhodobých snah českých univerzit je motivovat studenty, aby studovali vybraný učitelský předmět na odborných fakultách, kde vyučují vědci se světovým renomé.

Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je toho příkladem. „V minulém roce jsme úspěšně otevřeli Centrum pro přírodovědné vzdělávání, kde cílíme na studium pro středoškolské učitele deficitních oborů matematiky, fyziky, informatiky, chemie, biologie a geografie. Na naší fakultě studenti poznají špičkové vědce, kteří jsou ceněny v daném oboru a zároveň jim ti nejlepší středoškolští učitelé ukazují jak daný obor vyučovat. Přirozeně se tak studenti potkají s evropskými odborníky, ale i s didaktiky z praxe,“ říká vedoucí centra Jana Kalová z PřF JU.

Ředitel Gymnázia v Jírovcově ulici v Českých Budějovicích Pavel Kavřík dodává: „Sehnat středoškolského učitele fyziky nebo informatiky je nadlidský úkol. Na našem gymnáziu máme odborné učitele ve stejné věkové kategorii kolem 50 let.  Už nyní jsme proto v kontaktu s vysokými školami a snažíme se nalákat mladé učitele. Ale i přesto, že se platové podmínky výrazně zlepšily, je úspěšnost zatím malá.“

Nyní Centrum pro přírodovědné vzdělávání připravuje workshopy pro středoškolské učitele, kreativní výukové materiály a stává se univerzitním inkubátorem, kde studenti i učitelé poznávají moderní technologie, odborné znalosti, kreativitu, ale hlavně se učí jeden od druhého v přímých setkáních.

V Jihočeském kraji je celkem asi  3 000 středoškolských učitelů, jejich průměrný věk je kolem 50 let. Z toho vyplývá, že v následující dekádě se nejen jihočeské školy budou potýkat se zásadním nedostatkem vyučujících a to zejména v oborech, které již dnes označujeme za deficitní, tj. matematika, fyzika, chemie, informatika a biologie.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeská univerzita, vzdělání, učitelé, Jihočeský kraj, fyzika, matematika, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budou vyučovat naše děti roboti?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.