Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K přijímacích zkouškám na víceletá gymnázia jde dnes přes 23 tisíc žáků

Na víceletých gymnáziích se dnes koná první termín jednotných přijímacích zkoušek. Podle údajů Cermatu, který je organizuje, by testy mělo skládat 23 730 žáků. Přibližně tři čtvrtiny z nich se uchází o studium na osmiletých oborech a zbytek na šestiletých. Druhý termín zkoušek se bude konat ve středu.

Testy z češtiny a matematiky

Jednotné přijímací zkoušky se skládají z testů z češtiny a matematiky. Na češtinu mají uchazeči hodinu, na matematiku 70 minut. Uprchlíky z Ukrajiny čeká místo testu z češtiny pohovor, který připravují samotné školy. Test z matematiky nemusí skládat v češtině, ale mohli si ho vybrat i v ukrajinštině, případně angličtině. Zvláštní zákon jim zároveň prodloužil dobu na počítání o 20 minut.

Na osmiletá gymnázia, na která by měli směřovat mimořádně nadaní páťáci, se chce dostat 17 960 dětí, z nichž je 17 utečenců z Ukrajiny. Na šestiletá gymnázia, která navazují na sedmou třídu základních škol, se podle Cermatu letos přihlásilo 5770 dětí. Z toho jsou ukrajinští uprchlíci čtyři.

Počet přihlášených na osmiletá gymnázia tvoří zhruba 17 procent žáků pátých tříd a na šestiletá gymnázia přes pět procent sedmáků. Podle expertů na vzdělávání jsou v každém ročníku populace asi dvě procenta mimořádně nadaných a deset procent je nadaných. Někteří kritici víceletých gymnázií však tvrdí, že na tyto školy ale často nepřecházejí ani tolik nadaní, jako hlavně děti z bohatých a vzdělaných rodin, které jim zajistí dobrou přípravu.

Zkoušky na čtyřletá gymnázia, střední školy a nástavbová studia

Minulý týden se už konaly také jednotné přijímací zkoušky na čtyřleté maturitní obory středních škol a nástavbové studium. Výsledky testů chce Cermat školám předat 28. dubna. Ředitelé škol by pak do dvou pracovních dnů měli zveřejnit seznam přijatých uchazečů. Náhradní termín zkoušky pro omluvené uchazeče bude 10. a 11. května, její výsledky školy z Cermatu obdrží 18. května.

Zkoušky se letos konají poprvé po dvou letech bez protiepidemických opatření proti covidu-19. Loni i předloni se kvůli epidemii jejich termín posunul o několik týdnů dál. V roce 2020 se pak zkouška konala výjimečně jen v jediném termínu a loni pro změnu s povinnými rouškami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alexandra Koch / pixabay.com

Štítky zkoušky, přijímací zkoušky, škola, studium, gymnázia, CERMAT, matematika, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K přijímacích zkouškám na víceletá gymnázia jde dnes přes 23 tisíc žáků  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.