Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V pozorování přírody skončily Budějce celosvětově na 170. místě

Do sedmého ročníku celosvětové výzvy City Nature Challenge se letos zapojilo celkem 447 měst z různých zemí světa a více než 67 tisíc lidí. Pozorovatelé vyfotografovali 50 176 různých druhů rostlin a živočichů. Budějovičtí jich zachytili 543, mezi fotografiemi se vyskytovaly jak zcela běžné druhy, tak i ty vzácnější. Podařilo se například zachytit kriticky ohroženého ptáka kolpíka bílého.

V Českých Budějovicích se do čtyřdenní akce zapojilo celkem 82 lidí, kteří zaznamenali přesně 1841 pozorování. „Pozorované organismy byly rozřazeny do 543 druhů, s těmito výsledky se České Budějovice umístily na 170. příčce ze všech měst světa a předběhly tak například téměř pětkrát početnější skotskou metropoli Edinburgh nebo hlavní město Havaje, Honolulu,“ podotkla mluvčí budějovického Biologického centra AV ČR Daniela Procházková. Mezi dalšími městy v Česku, která se do akce také zapojila, se Budějce umístily na třetím místě hned za Brnem a Prahou.

Českobudějovičtí pozorovatelé nejčastěji fotografovali kachnu divokou a pampelišku lékařskou, což byly zároveň i celosvětově nejvíce zachycované druhy. Na území krajského města dále lidé zachytili například rozekvítek, kopřivu dvoudomou, sasanku hajní. Mezi živočichy pak lysku černou, ruměnici pospolnou, labuť velkou nebo třeba včelu medonosnou.

Pozorovatel zachytil kolpíka bílého

„Podařilo se však zachytit i vzácnější a ohrožené druhy, a to zejména v lokalitě Vrbenských rybníků. Mezi ptáky to byli kriticky ohrožený kolpík bílý, kvakoš noční, potápka černooká či zrzohlávka rudozubá,“ přiblížila dále Procházková. Pět pozorovatelů vyfotografovalo mimo jiné také slepýše křehkého, který se rovněž řadí k silně ohroženým druhům. Mezi vzácnějšími rostlinami figurovala například orchidej prstnatec májový, ďáblík bahenní a ocún jesenní. Kompletní seznam i s fotografiemi mohou zájemci vidět na webu inaturalist.org.

Zcela nejaktivnějším účastníkem se stal uživatel pod přezdívkou Tiamat1, který provedl celkem 330 pozorování a zaznamenal 198 různých druhů. Zaznamenané údaje nyní vědců poslouží k jejich dalšímu bádání.

„Díky tomu, že v rámci City Nature Challenge používá celý svět globální aplikaci iNaturlist, se všechna pozorování a údaje ukládají do databáze. V této obrovské databázi pak mohou nejen vědci, ale i zájemci o přírodu, kdekoli na světě vyhledávat a filtrovat údaje k mnoha nejrůznějším účelům,“ podotkla Procházková. Údaje tak mohou sloužit například ke sledování a monitorování výskytu ohrožených, vzácných, ale třeba i invazivních druhů. „S tím, jak se rozvíjejí nové vědní obory, které propojují výzkum přírody s digitálními technologiemi a online světem, bude využití těchto databází stále narůstat. Mnoho z těchto výzkumů může ve výsledku sloužit k ochraně přírody,“ dodala Procházková. Díky letošnímu ročníku výzvy City Natur Challenge tak byl objeven zcela nový druh orchideje v Bolívii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biologické centrum AV ČR

Štítky České Budějovice, příroda, databáze, Biologické centrum AV ČR, Česko, Havaj, Edinburgh, Honolulu, Praha, Bolívie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pozorování přírody skončily Budějce celosvětově na 170. místě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.