Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do prvních tříd jihočeských základních škol se zapsalo málo žáků z Ukrajiny

Do prvních tříd základních škol ve větších jihočeských městech se zapsalo minimum žáků z Ukrajiny. Města pro ně mají dostatek volných míst. Většinou jde jen o nižší desítky dětí, které se do prvních tříd zapsaly.

Například v Písku šlo o 25 žáků z Ukrajiny. Ve standardním zápisu město registrovalo 519 dětí, z nichž ale některé využily možnost a hlásí se na více škol. Radnice předpokládá, že v září usedne do lavic v prvních třídách něco přes čtyři stovky žáků. „Určitě nebude problém ukrajinské děti zařadit. Většina základních škol nemá naplněnou kapacitu," řekla mluvčí píseckého městského úřadu Petra Měšťanová.

V Táboře byl zájem ukrajinských dětí ještě nižší. V září by tam do městem zřizovaných škol mělo nastoupit do prvních tříd devět dětí uprchlíků. Celkově ve městě nastoupí do škol více než tři stovky prvňáků.

V Jindřichově Hradci teprve zápis pro ukrajinské děti chystají. „Uskuteční se v pondělí. Ale podle situace v mateřských školách si myslíme, že ten zájem nebude nijak extrémně vysoký," uvedla Eliška Čermáková z kanceláře jindřichohradeckého starosty. Dodala, že do mateřských škol se zapsaly jen tři ukrajinské děti.

Řada běženců neví, jestli v České republice v září ještě budou, nebo zda se do té doby vrátí do vlasti. „Někteří rodiče u zápisu uvedli, že pokud to situace umožní, budou se chtít vrátit na Ukrajinu. Ale nikdo neví, jak se konflikt bude vyvíjet, a proto raději své děti zapsali do prvních tříd u nás," řekl náměstek českobudějovického primátora Tomáš Chovanec (hnutí Občané pro Budějovice). K zápisům do prvních tříd základních škol v Českých Budějovicích přišly čtyři desítky dětí ukrajinských uprchlíků. Město má pro ně ve svých školách připraven dostatek míst. Českobudějovický magistrát evidoval u standardních zápisů do prvních tříd základních škol 1112 žádostí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, školy, základní, Jihočeský kraj, zápisy do škol, školáci, děti, základní škola, Písek, Tomáš Chovanec, Tábor, Občané pro Budějovice, Česko, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prvních tříd jihočeských základních škol se zapsalo málo žáků z Ukrajiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.