Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Audioknihy jsou stále žádanější. Nabízet je začíná také Jihočeská vědecká knihovna

Zájem o audioknihy rok od roku roste. Obrat maloobchodního trhu audioknih v České republice loni činil zhruba 268 milionů korun, což znamená meziroční nárůst. Poměr digitálního prodeje vůči fyzickým knihám se zvýšil z 67 procenta v roce 2021 na 71 procent v roce 2022. Audioknihy proto začínají nabízet také první české knihovny, třeba Jihočeská vědecká knihovna.

Půjčení audioknihy i v knihovně

„Jsme velmi rádi, že můžeme tuto novou službu nabídnout našim čtenářům,“ říká Zuzana Hájková, náměstkyně ředitele Jihočeské vědecké knihovny. „Věříme, že půjčování audioknih online poskytne mnoho výhod našim čtenářům, kteří tak budou mít možnost poslouchat své oblíbené knihy kdykoli a kdekoli chtějí. Věříme také, že jim pomůže objevovat nové příběhy a získávat nové znalosti,“ dodává Hájková.

Jihočeská vědecká knihovna je podle ní jednou z prvních v tuzemsku, která půjčování audioknih online nabízí. Pro spuštění služby knihovna vybrala březen, který je tradičně Měsícem čtenářů. První audioknihy si čtenáři on-line půjčují od dnešního dne. Služba je pro registrované čtenáře zdarma.

A jak to funguje? Čtenáři nově mají jednoduchý přístup k audioknihám přímo z katalogu Jihočeské vědecké knihovny. Samotné půjčení audioknih je snadné a rychlé, stačí se přihlásit do katalogu knihovny, vybrat si titul a stisknout tlačítko „Půjčit si audioknihu“. Audiokniha se pak stáhne přímo na zařízení čtenáře a bude k dispozici měsíc. Díky mobilní aplikaci Palmknihy.cz výpůjčky nově fungují také na mobilech a tabletech.

644 titulů za rok

Audioknihy se stávají fenoménem. V roce 2022 podle ní vyšlo u vydavatelství, která přispěla do statistik AVA, 644 nových titulů, o 65 více než předloni. Na vrchol zájmu se z žánrů nově dostaly detektivky a thrillery. Nejprodávanějšími audioknihami roku 2022 se staly Spasitel Andyho Weira načtený Lukášem Hlavicou, Šikmý kostel 2 Karin Lednické v podání Jana Szymika a již podruhé za sebou Šikmý kostel stejné autorky v interpretaci Vilmy Cibulkové.

„Jsme rádi, že i v roce, kdy po konci koronavirové pandemie mohli lidé naplno užívat celou nabídku kulturních a volnočasových aktivit, měli zákazníci o audioknihy opět větší zájem. Že knihy k poslechu dokáží obstát v obrovské konkurenci například streamingových video služeb či živé zábavy,“ doplnila předsedkyně Výboru AVA Kateřina Konopásková.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky audiokniha, knihovna, kniha, Jihočeská vědecká knihovna, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Audioknihy jsou stále žádanější. Nabízet je začíná také Jihočeská vědecká knihovna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.