Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeský kraj chce zvýšit kapacity všeobecného vzdělávání ve středních školách

Jihočeský kraj připravuje rozšíření kapacit všeobecného vzdělávání ve středních školách. Chce zřídit třídy lyceí v odborných školách. Otevřít by se měly od školního roku 2024/2025. Nyní školy se všeobecným vzděláním v regionu navštěvuje přibližně 8000 žáků.

Vedení kraje tímto krokem reaguje na rostoucí poptávku po všeobecném vzděláváním. Ale nechce rozšiřovat počet tříd v gymnáziích, kde chce zachovat dosavadní nároky a kvalitu. „Všeobecné vzdělávání by nabízela lycea na odborných školách, tím bychom zvýšili i zájem o tyto školy. V minulosti už podobný model v kraji fungoval, ale postupně téměř zaniknul. Do současnosti zůstalo už jen pár tříd odborného lycea," uvedl náměstek jihočeského hejtmana Pavel Klíma (TOP 09).

Na čtyřletá gymnázia se v posledních letech hlásilo vždy přibližně 1500 uchazečů. V přijímacím řízení uspělo zhruba 40 procent z nich. „Absolventi lycea na odborných školách by také měli snadnější uplatnění na trhu práce," uvedl Klíma. Dodal, že jižní Čechy se v tomto směru inspirovaly Jihomoravským krajem, kde pro příští školní rok nově nabízí třídu technického lycea ve střední škole ve Znojmě a přespříští rok se má otevřít třída technického lycea ve škole v Břeclavi.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) je rozšíření všeobecného vzdělávání ve středních školách aktuální téma. „Na druhou stranu jsem přesvědčený, že by kapacity měly dlouhodobě odpovídat tomu, co potřebuje trh práce. Když to zjednoduším, tak si nejsem jistý, jestli je úplně správné mít ve společnosti tolik míst na vysokých školách, kolik je dětí. Pak to totiž ztrácí smysl," uvedl Kuba.

Základní školní docházku na jihu Čech letos ukončí přibližně 6300 žáků. Je to zhruba o 500 více než loni. Studenti gymnázií na jihu Čech tvoří více než čtvrtinu všech středoškoláků v kraji. V tomto školním roce se na středních školách v regionu vzdělává téměř 29 tisíc žáků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, správa, střední, Jihočeský, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce zvýšit kapacity všeobecného vzdělávání ve středních školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.