Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vyřeš technický problém a získej body k přijímačkám

PR článek

V září 2023 odstartoval 2. oficiální ročník Technické olympiády Jihočeského kraje. Tuto soutěž připravuje Střední průmyslová škola stojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích společně s Katedrou aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity a za podpory společnosti ČEZ a Jihočeského kraje.

Technická olympiáda je soutěž, která si dala za cíl ukázat žákům základních škol, že technika je nejen velmi zajímavá, ale také že je pro každého, kdo má chuť zkusit realizovat vlastní nápady.

„Soutěž jsme už od počátku koncipovali jako otevřenou různým řešením. Ke splnění úkolů vedou různorodé cesty a žádná z nich není špatná, záleží jen na soutěžících, jak problém uchopí a vyřeší. I pro nás je hodnocení zajímavé a osvěžující, když vidíme, jak jsou deváťáci šikovní a co všechno umí,“ zmiňuje ředitel SPŠ SE Mgr. Jaroslav Koreš, Ph.D. Porota současně chápe, že pro žáky 9. tříd ZŠ není jednoduché vyřešit problém bez toho, aniž by dostali návod „jak na to“. Ale to je právě zajímavé, protože pak je vidět, že někteří soutěžící postupují jinak, než se očekává, a úkol vyřeší originálně a zajímavě. K výstupům soutěže Jaroslav Koreš dodává: „Výstupem z řešení nejsou žádné výpočty, či dlouhé texty, stačí nám poslat video s řešením a krátký text vysvětlující jeho fungování.“

Oceněním pro všechny soutěžící je nejen radost z toho, že dokázali sami vymyslet a sestavit řešení úlohy, ale i možnost bodového zvýhodnění u přijímacích zkoušek na SPŠ SE. Nejlepší řešitelé navíc postupují do krajského kola, kde na ně čeká další problém k řešení, tentokrát na něj mají omezený čas a realizují jej v prostorách KAFT PF JU. Tři nejlepší z nich získají navíc dary od společnosti ČEZ – zážitek pro celou třídu.

„Ve zkušebním nultém ročníku a loňském prvním ročníku jsme obdrželi celkem 126 řešení a vítězové krajského kola pro svou třídu vyhráli exkurzi na vodní elektrárnu Orlík, nebo vystoupení ÚDIF – úžasného divadla fyziky. Velká část řešitelů pokračuje ve studiu techniky na SPŠ SE,“ vypočítává jednotlivé přínosy Jaroslav Koreš.

I letos se hledá technický génius. Věříš si? Tak zkus splnit letošní zadání. Základní informace najdeš na stránkách SPŠ SE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky SPŠ SE, dukelská, strojárna, technická olympiáda, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyřeš technický problém a získej body k přijímačkám  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.