Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vimperk připravuje stavbu mateřské školy za 100 milionů korun

Vimperk na Prachaticku připravuje stavbu nové mateřské školy za 100 milionů korun. Vypisuje kvůli tomu architektonickou soutěž. Vedení radnice projektem reaguje na nedostačující kapacitu míst pro děti předškolního věku. Jde o první mateřskou školu v Jihočeském kraji, jejíž podoba vzejde z architektonické soutěže.

Město o chystaném záměru informovalo v tiskové zprávě. „Chceme vybudovat objekt, který bude vkusný a bude nám dlouho sloužit. Proto jsme zvolili cestu architektonické soutěže. Někdo může tvrdit, že se tím stavba školy prodraží, ale náklady na soutěž tvoří jedno procento z celkové částky. A myslíme si, že když se do takové akce pustíme, chceme mít kvalitní výsledek, který ze soutěže vzejde," uvedla vimperská starostka Jaroslava Martanová (STAN).

Nová mateřská škola by měla stát v blízkosti sportovního areálu u zimního stadionu. Její kapacita bude 96 míst. Vimperk má nyní dvě mateřské školy, ale kvůli velké poptávce už potřebám nestačí.

„V průběhu několika posledních let se ukázalo, že kapacita mateřských škol je nedostatečná. Vyvstala otázka pro politickou reprezentaci města, jak tento problém vyřešit. Školská zařízení jsou budovy se specifickými požadavky na prostor a zázemí. Historické budovy škol ve Vimperku byly již v 19. století řešeny architektonickou soutěží a od doby jejich postavení stále slouží danému účelu. Je to ukázkou toho, že dobrý promyšlený návrh slouží desítky let účelu, pro který byl postaven,“ vysvětlila starostka.

Dodala, že se dnešní požadavky a forma předškolního vzdělávání posunuly výrazně jinam, než tomu bylo před 30 lety. „Rozhodnutí o výstavbě nové mateřské školy bylo shledáno nejlepší variantou,“ shrnula Martanová. 

Soutěžní návrhy na podobu nové mateřské školy mohou uchazeči podávat do 22. ledna. Martanová připustila, že investice 100 milionů korun je pro Vimperk, jehož roční příjmy a výdaje se pohybují kolem 300 milionů korun, vysoká. Proto bude město usilovat o získání dotace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Pechoušková / Město Vimperk

Štítky ČR, školy, správa, stavby, mateřské, Vimperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperk připravuje stavbu mateřské školy za 100 milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.