Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Vědci na třech kontinentech nalezli několik druhů doposud neobjevených mravenců

Vědci na třech místech na různých kontinentech nalezli několik druhů doposud neobjevených mravenců. Vyskytují se v Keni, Papui Nové Guineji a jižní Americe. Mezinárodní tým, který se projektu věnoval, vedli vědci z českobudějovického biologického centra Akademie věd ČR. Řekl to Petr Klimeš z entomologického ústavu biologického centra.

Vědci zkoumali především oblasti hor a pralesů. Například v Papui šlo o vrchol Mt. Wilhelm a v Keni o Kilimandžáro. „Čím jsme se dostávali do vyšších poloh, tak výskyt doposud neobjevených druhů byl početnější," řekl Klimeš.

Dodal, že projekt se zaměřil na několik bodů. Jedním z nich bylo například i to, jaké složky potravin jsou pro mravence ve vyšší nadmořské poloze atraktivnější. Na horách umístili několik tisíc lahviček s jednou ze šesti živin, mezi něž patří cukr, sůl, olivový olej, glutamin, medovici a vodu. Každou lahvičku vědci ponechali otevřenou, aby byla volně přístupná.

„V největší míře mravenci chodili na cukr a olej. Zřejmě se jedná o živiny, které jim v těch tropických podmínkách chybí. Jde o zásadní potravinové palivo pro mravence. Je to zajímavé v porovnání s Evropou a obecně severní polokoulí, protože tam třeba mravence olej vůbec neláká. Je možné, že ho pro svůj život v daných podmínkách vůbec nepotřebují hledat v přírodě," řekl Klimeš. Dodal, že skladba potravin mravenců na zkoumaných místech se měnila podle nadmořské výšky i podle toho, jaké panovalo počasí.

Na světě je známých kolem 15 000 druhů mravenců. Klimeš nevyloučil, že doposud neobjevené druhy, s nimiž se při výzkumu setkali, se vyskytují pouze na jednom místě na světě, a šlo by tedy o takzvané endemity.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Philipp Hoenle, Tom Fayle, Yvonne Tiede

Štítky ČR, Papua, Keňa, věda, příroda, mravenci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci na třech kontinentech nalezli několik druhů doposud neobjevených mravenců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.