Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město v následujících letech neplánuje stavbu nové základní školy

Stavbu nové základní školy České Budějovice v nejbližších letech neplánují. Podle vedení města jsou současné kapacity dostačující. Navíc počet narozených dětí v krajském městě klesá. Na svém jednání to dnes řešili zastupitelé.

Město zřizuje celkem 16 základních škol, které navštěvuje přibližně 9000 dětí. Některé dojíždějí i z okolních obcí. „Zatímco po covidu jsme registrovali babyboom, nyní spíš sledujeme prudký pokles porodnosti. Počítáme proto s tím, že s ohledem na data nebudeme v nejbližších letech školu pro třeba 700 dětí stavět," uvedla na letošním prvním zastupitelstvu českobudějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Počet narozených dětí v českobudějovické nemocnici se za poslední tři roky výrazně snížil. Zatímco v roce 2021 to bylo 2416 novorozenců, loni jich bylo 1897. „Demografický propad je strašidelný a ve školách ho pocítíme za šest až sedm let," uvedl českobudějovický radní a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Podle něj by však město mohlo zvážit zřízení školy, kde by se vyučovalo v cizím jazyce. „Pokud by sem přišli zahraniční investoři a chtěli zde vybudovat nějaký podnik a usadilo by se zde několik rodin z ciziny, potom by určitě takovou školu přivítali," řekl Kuba.

Počet obyvatel Českých Budějovic se posledních 20 let drží kolem 94 tisíc. Na začátku 90. let minulého století se blížil ke 100 tisícům, ale potom se osamostatnilo několik obcí a populace klesala. „Stavba nové školy by měla smysl asi jen ve dvou případech. Pokud by nastalo živelné připojování okolních obcí k Českým Budějovicím, nebo kdyby zde vznikly významné developerské projekty, které by přitáhly mladé lidi," uvedl opoziční zastupitel Tomáš Chovanec (hnutí Občané pro Budějovice).

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky správa, školy, demografie, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město v následujících letech neplánuje stavbu nové základní školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.