Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Druhé kolo přijímaček končí na VŠTE za dva týdny

Ještě dva týdny, do 31. července, trvá druhé kolo přijímacího řízení, které na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE) začalo koncem května. Šanci v něm mají noví uchazeči o studium, stejně jako ti, co v kole prvním neuspěli. V něm bylo podáno na dva tisíce přihlášek a uspěla necelá polovina uchazečů. Celkem letos VŠTE ke studiu přijme 1300 až 1400 studentů do bakalářských i magisterských oborů.

Zkušeností z minulých let ukazují, že ve druhém kole je procento úspěšnosti přijetí vyšší. Pohybuje se kolem 70 procent. Uchazečům se nabízejí všechny obory - Ekonomika podniku, Stavitelství, Strojírenství, Doprava a logistika. Z jejich výčtu je ale zřejmé, že větší šanci mají technici, neboť tyto obory převažují. Novinkou je například obor Pozemní stavby nebo specializace Čínské trhy a Cestovní ruch v rámci oboru Ekonomika podniku.

Podle Vojtěcha Stehela, jednatele Projektového a inovačního centra VŠTE, lze pozorovat, že proti předchozím rokům začíná být zájem o technické obory o něco vyšší než o ekonomické. „Vysvětlujeme si to tím, že techniků je na jihu Čech skutečně nedostatek a tak uchazeči vidí, že v takové profesi později snadněji seženou dobré zaměstnání,“ poznamenal.

VŠTE vedle jihočeské metropole umožňuje využívat výhod veřejné vysoké školy i v Táboře, kde má Centrum technických studií, v němž po prázdninách otevře stavitelský obor Konstrukce staveb se specializací Stavební management a strojírenský obor se specializací Progresivní materiály v automobilovém průmyslu.

Studenty, kteří chtějí časem za vzděláním vycestovat i do zahraničí, bezesporu potěší, že VŠTE získala grant z projektu Erasmus+ - Mezinárodní kreditová mobilita, z něhož finančně podpoří 68 studijních a pracovních výměnných pobytů do Jižní Koreje, Číny a Ruska.

„Chceme tak podpořit studenty při rozvíjení jejich schopností a získání neocenitelných zkušeností, které jim později mohou pomoci i při hledání práce. Podobné to je u akademiků, kterým takové kontakty pomáhají v profesním růstu,“ uvedla Alžběta Troupová, koordinátorka zahraničních vztahů VŠTE.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, studium, České Budějovice, Rusko, Čína, Česko, Jižní Korea

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhé kolo přijímaček končí na VŠTE za dva týdny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.