Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hodiny dějepisu zpestří školákům muzejní kufříky

Účastníci příměstského tábora pro nadané děti z jižních Čech, organizovaný Katedrou geografie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, dostali v pátek v prostorách Památníku Jana Žižky v Trocnově jako jedni z prvních školáků možnost seznámit se s novinkou, která od nového školního roku zpestří výuku dějepisu na jihočeských základních a středních školách. Takzvané muzejní kufříky jsou společným projektem Jihočeského muzea v Českých Budějovicích a Nadace ČEZ. Ta na jejich pořízení přispěla částkou 240 tisíc korun.

„Z pohledu Skupiny ČEZ jde o nesmírně zajímavý projekt, protože v sobě spojuje hned několik cílů, které dlouhodobě prosazujeme a podporujeme. Je to výchova a vzdělávání dětí, je to částečně i podpora turistického ruchu a kultury. Jižní Čechy jsou regionem s bohatou historií plným vzácných památek. Projekt cílený na vzdělání mládeže v oblasti historie považujeme za velmi užitečný a jsme rádi, že něco podobného mohlo i díky nám vzniknout,“ uvedl vedoucí oddělení komunikace Jaderné elektrárny Temelín a jihočeský zástupce Nadace ČEZ Petr Šuleř.

Pětipatrové kufříky v sobě skrývají repliky nástrojů, oděvů či různých pomůcek denní potřeby lidí žijících v konkrétním historickém období od pravěku po raný středověk. Například kufřík mapující obdobu paleolitu obsahuje vedle oděvů z kůže také přesné kopie pazourkových či kostěných nástrojů vyrobených odborníky podle skutečných artefaktů nalezených při archeologických vykopávkách či umělecké předměty z konkrétní doby. Výuka je pak doplněna o využití originálních pracovních listů, které žákům zůstávají natrvalo.

Autorkami projektu jsou pedagožky Jihočeského muzea Jitka Pešková a Lenka Zmeková. „Kufříků máme k dispozici celkem pět, tedy z pěti období od pravěku po raný středověk, ve dvou shodných provedeních. Od září začneme díky těmto kufříkům nabízet nové, a domnívám se, že velmi atraktivní vzdělávací programy pro školy. Ty budeme navštěvovat přímo my, nebo budou jednotlivé třídy docházet na výuku k nám do muzea. Pilotní program jsme v uplynulých měsících realizovali v centru Arpida. Děti velice dobře reagovaly a díky názornosti si danou dobu mnohem lépe pamatovaly. Kufříky jsme úspěšně představili také studentům archeologie, kteří se shodli, že podobnými předměty nedisponují ani vysoké školy,“ uvedla Pešková.

Na výrobě replik historických předmětů se vedle historiků podíleli umělečtí řemeslníci i experti z Národního muzea v Praze či Ústavu archeologie a muzeologie v Brně.

Odborníci pracovníci muzea chtějí v projektu pokračovat. „Rádi bychom v první řadě doplnili stávající kufříky o další předměty a současně rozšířili jejich počet o další období, například o vrcholný středověk, baroko, renesanci a podobně. Kufříky jsou velice variabilní, takže pokud dané období pouze rozšíříme, stačí jen přidat další patro,“ poznamenala Pešková. Pětice kufříků zatím mapuje období paleolitu, neolitu, bronzu, Germánů - Římanů a raného středověku.

„Muzejní kufříky jsou dalším výsledkem dobré spolupráce Jihočeského muzea, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj, a Skupiny ČEZ. Je to dle mého názoru smysluplný projekt, v němž se potkávají oba resorty, které řídím, tedy školství i kultura. Naší snahou totiž je další rozvoj vzdělávaích aktivit námi spravovaných kulturních instutucí směrem ke školám v celém regionu,“ zdůraznil krajský radní pro školství Tomeš Vytiska.

Právě spolupráce se školami je hlavním úkolem Edukačního oddělení Jihočeského muzea. „Jsme samozřejmě velmi rádi, že se nám podařilo ve spolupráci se Skupinou ČEZ tyto kufříky vytvořit. První testovací programy jejich přínos potvrdily, takže od září již začnou plně sloužit pro výuku historie a dějepisu nejen na základních, ale určitě i na středních školách,“ poznamenal ředitel Jihočeského muzea v Českých Budějovicích František Štangl.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.

Napsal Petr Pokorný

Štítky kufr, ČEZ, projekt, Jihočeský kraj, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, Jan Žižka z Trocnova, muzeum, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice, Trocnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodiny dějepisu zpestří školákům muzejní kufříky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.