Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na VŠTE vznikla Šachová akademie

Jihočeští šachisté našli nové zázemí na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích, kde byla v červenci založena Šachová akademie VŠTE. Zatím má deset členů, z nichž je sedm dětí. Postupně přibudou další. Vedle aktivních hráčů to budou i žáci a studenti základních, středních a vysokých škol a zájemci z řad veřejnosti.

„Šachová akademie, která je účelovým zařízením VŠTE pro kulturní a sportovní činnost, je otevřena všem milovníkům šachu. Slibujeme si od ní nejen další propagaci naší vysoké školy, ale také popularizaci šachu a tedy i technických oborů. K nim mají šachisté velmi blízko. Navíc jsou šachy hrou dostupnou dětem ze všech sociálních skupin, při níž rozvíjejí logické i abstraktní myšlení, fantazii, stejně jako zodpovědnost,“ říká rektor Marek Vochozka.

Česká mezinárodní šachová velmistryně Eliška Richtrová, která u vzniku akademie rovněž stojí, oceňuje vstřícnost vysoké školy, neboť její spojení s tímto sportem nebývá u nás obvyklé. „Ve světě, třeba v USA, ale existují vysoké školy, kde může i šachista s vysokým hodnocením Elo bodů získat stipendium a věnovat se šachu ve spojení se studiem technických oborů, logiky i filosofie. Kromě toho šachy fungují jako dorozumívací prostředek mezi studenty - nepotřebujete znát soupeřův rodný jazyk. Stačí zasednout za šachovnici a hrát, protože pravidla jsou všude stejná,“ uvádí legenda jihočeského šachu. Je proto ráda, že jediná jihočeská Technika umožnila šachovou akademii založit.

„Je to inspirující pro všechny šachisty nejen v kraji, ale i samotné studenty. Sama jsem se šachy začínala v osmi letech a ráda vzpomínám na prvního trenéra. Nejraději jsem měla hádání tahů, kdy vítěz, který získal nejvíc bodů, dostal za odměnu kofolu. Pak přišly první žákovské turnaje, první vítězství a prohry. To vše formuje mladé hráče a vede je k tomu, že prohrát není ostuda, že soupeř je také člověk, k logickému uvažování. Prostě hrát šachy je úžasné,“ říká velmistryně Eliška Richtrová.

Šachová akademie VŠTE je již členem Šachového svazu České republiky. Mezi její aktivity bude patřit rovněž účast v jeho soutěžích a turnajích, pořádání vlastních turnajů pro mládež i veřejnost nebo metodické zajišťování šachové výuky a tedy i další popularizace tohoto sportu. „Starat se budeme hlavně o mládež, ale v akademii budou působit i dospělí hráči,“ doplňuje další z iniciátorů projektu Rudolf Černík. Ten zájemcům poskytne i další informace přes mail cernikr@volny.cz.

Napsal Zdeněk Zuntych
Foto: pixabay.com

Štítky vysoká škola, šachy, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, šachista, České Budějovice, Eliška Richtrová, Marek Vochozka, USA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na VŠTE vznikla Šachová akademie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.