Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VŠTE přibylo na 400 posluchačů

O zhruba 400 posluchačů se v nově zahájeném akademickém roce 2015/16 zvýší počet studentů Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE). Na ní nyní studuje na 4400 osob, kterým dnes začal podzimní semestr.

„Je to počet, který umožnilo přijmout ministerstvo školství, a nám se ho podařilo naplnit i přes populačně slabší křivku maturantů. Bereme to jako potvrzení rostoucího zájmu středoškoláků o technické a strojírenské obory v kraji,“ říká docent Marek Vochozka, rektor VŠTE. Na ní dnes už převažují studenti technických oborů jako je strojírenství, doprava, logistika a stavitelství nad těmi z oborů ekonomických, s nimiž tato veřejná vysoká škola před devíti lety začínala.

Letošní novinkou se stal bakalářský obor Pozemní stavby. Dosavadní obor Konstrukce staveb byl zachován, zatímco ten druhý, Stavební management, se stal jeho specializací. Novinkou je i navazující magisterské studium Konstrukce staveb.

Změnila se také struktura VŠTE, na níž vznikly tři ústavy jako nový prvek mezi rektorátem a katedrami. Jde o Ústav technicko-technologický, Ústav podnikové strategie a Ústav znalectví a oceňování. Tím se jasně vymezily kompetence jednotlivých pracovišť a prohloubí jejich zaměření.

„Nechceme růst do šířky, ale do hloubky. Než na akreditace nových oborů sázíme víc na jejich další specializace. Možnou výjimkou bude obor Informatika, garantovaný profesorem Eduardem Babulákem, jehož akreditaci jsme začali připravovat,“ uvedl rektor.

VŠTE má nyní osm kateder, a to Strojírenství, Dopravy a logistiky, Stavebnictví, Ekonomiky, Managementu, Přírodních věd a informatiky, Cestovního ruchu a marketingu a Cizích jazyků. Její součástí je druhým rokem rovněž Centrum technických studií VŠTE v Táboře se specializacemi Stavební management a Progresivní materiály v automobilovém průmyslu.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, České Budějovice, Marek Vochozka, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE přibylo na 400 posluchačů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.