Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

A k tabuli tentokrát půjde… pan ředitel!

Roli žáčků, kteří mají před zkoušejícím předvést své znalosti a dovednosti, si v březnu vyzkouší ředitelky a ředitelé budějckých mateřských a základních škol. Stane se tak na základě rozhodnutí rady města, která určila kritéria pro hodnocení vedoucích pracovníků školských zařízení, jejichž zřizovatelem je město.

Rada města tak reaguje na novelizaci školského zákona, ve kterém jsou s účinností od 1. ledna 2012 nově stanovena pravidla jmenování ředitelů do pracovního poměru na dobu určitou šest let a také přechodná ustanovení pro převedení dosavadních ředitelů veřejných škol a školských zařízení do nového režimu „funkčních období“.

V praxi to znamená, že ředitelé, kteří jsou ve funkci šest let a více, musí absolvovat buď konkurz, nebo systémové posouzení své dosavadní práce. Rozhodnutí o formě je plně v kompetenci zřizovatele.

V Budějcích bylo rozhodnuto o systému, během kterého musí ředitelé vypracovat písemnou autoevaluaci (sebezhodnocení) své práce ve vedoucí funkci a následně absolvovat pohovor před komisí, ve které zasedne náměstek primátora Petr Podhola, vedoucí školského odboru magistrátu, zástupce finančního výboru a u ředitelů základních škol zástupce školské rady.

Komise bude posuzovat předložené materiály i verbální prezentaci ředitelů z hledisek pedagogických, manažerských i ekonomických. Pohovory budou probíhat v březnu a na začátku dubna, závěry a vyhodnocení předloží komise radě města.

Stanoveny jsou tři základní kritéria hodnocení – buď konkrétní ředitel ve „zkoušce“ obstojí a ve své funkci nadále setrvá, nebo budou v jeho práci shledány dílčí nedostatky a bude vyzván k nápravě, nebo budou výsledky jeho práce vyhodnoceny jako zcela neuspokojivé a bude z funkce odvolán.

Budějcká Drbna je moc zvědavá, jaké známky do pomyslných žákovských knížek žáčkům… totiž ředitelům komise zapíše. O výsledcích vás budeme samozřejmě informovat.

Štítky rada obce, Petr Podhola, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

A k tabuli tentokrát půjde… pan ředitel!  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.