Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Chlebový betlém bude zapsán do České knihy rekordů

Chlebový betlém o rozměrech 4 x 2 metry, který v rámci vlastní prezentace na mezinárodní výstavě Gastrofest 2013 vystavila Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola Kněžskodvorská z Českých Budějovic, bude zapsán do České knihy rekordů.

Vedení školy to v pátek na českobudějovickém Výstavišti potvrdil Miroslav Marek z pelhřimovské Agentury Dobrý den, která obhospodařuje v České republice oblast rekordů a kuriozit.

„Určitě se jedná o největší chlebový betlém v České republice a bude zařazen mezi námi evidované rekordy. Je to nádherné dílo,“ řekl Miroslav Marek.

Na betlém se spotřebovalo 120 kilogramů chleba v syrovém stavu, na řadu přišly i ocet a špejle a zhotovili ho žáci oborů pekař a aranžér společně s učiteli odborného výcviku.

„Betlém z chleba je staročeskou tradicí a pro nás je velkou odměnou nejen to, že bude zapsán v knize rekordů, ale zejména ohlas veřejnosti. Návštěvníci Gastrofestu byli z betléma dle ohlasů, které jsme zaznamenali, nadšení,“ neskrývá radost ředitel školy Miroslav Petrovský.

Betlém vznikal dva měsíce a zahrnuje celkem 558 objektů z kůry a těsta. Z kůry je 416 objektů, například 17 chaloupek, kostel, mlýn, dva mosty, 195 stromů, 38 palem, 32 ovcí, šest velbloudů, dva rybníky a další. Z těsta je 106 postaviček a 36 zvířat.

V padesátileté historii školy půjde již o druhý zápis do České knihy rekordů. Ten první je z roku 2008, kdy byl na Gastrofestu k vidění největší perníkový dort o rozměrech 316 x 316 centimetrů, který znázorňoval budějcké Náměstí Přemysla Otakara II.

Napsal Arnošt Máče

Štítky betlém z chleba, chlebový betlém, Gastrofest 2013, České Budějovice, rekord, Muzeum rekordů a kuriozit, Česká kniha, Česko, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chlebový betlém bude zapsán do České knihy rekordů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.