Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do prvních tříd nepůjdou skoro dvě stovky dětí

K zápisům do čtrnácti základních škol zřizovaných městem České Budějovice přišlo v lednu letošního roku 1 263 dětí. Odklad školní docházky se aktuálně týká asi 194 předškoláků.

„V porovnání s loňským rokem, kdy šlo o 220 odkladů, je i toto číslo dost vysoké, a to i v čase, kdy vstoupila v platnost novela školského zákona, která nařizuje rodičům, že musejí doložit jak potvrzení lékaře, tak psychologa. Náš předpoklad v podobě nižšího počtu odkladů se tedy nenaplnil,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola a pokračoval: „Očekávali jsme, že to bude asi 170 dětí, které zůstanou v mateřských školách. Reálné číslo 194 automaticky snižuje volné kapacity pro přijímací řízení do mateřských škol, kde budou zápisy v termínu od 26. do 29. března,“ uvedl Podhola.

Do čtrnácti základních škol  by mělo 1. září 2012 nastoupit do pětačtyřiceti prvních tříd asi 1070 dětí. Jen pro srovnání, vloni nastoupilo 887 prvňáčků, a tak se letos podařilo překročit pomyslnou hranici tisícovky dětí, jež je dána demografickou křivkou.

„V této souvislosti je nutné zmínit, že některé školy nemohly kvůli své kapacitě přijmout všechny uchazeče a celkem bylo odmítnuto 109 dětí, které budou umístěny v jiných základních školách, kde jsou volná místa. Jednalo se například o Základní školy Dukelská a O. Nedbala, kde byl enormní zájem, dále o ZŠ Novohradská a Matice Školské,“ upřesnil náměstek Petr Podhola.

Podle něj dochází na území celého města k postupnému naplňování škol v souladu s demografickou křivkou. „A co je podstatné a naprosto klíčové, že všechny školy jsou schopny zajistit dětem ze svých spádových školských obvodů přijetí do prvních tříd,“ dodal Petr Podhola.

Štítky základní škola, Petr Podhola, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do prvních tříd nepůjdou skoro dvě stovky dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.