Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Gymnázium Česká vybudovalo na půdě moderní učebny

Chodby plné nábytku, prázdné učebny, několik dělníků... Tak to v těchto dnech vypadá v gymnáziu v ulici Česká! Ačkoliv mají studenti prázdniny, ve škole bylo přes prázdniny rušno. A ještě bude! Gymnázium dokončuje bezbariérový přístup včetně výtahu a hlavně se chystá na stěhování do nových prostor v půdní vestavbě.

Budějcká drbna dostala možnost se do bývalé půdy podívat ještě před začátkem školního roku a musí konstatovat, že se mají studenti a učitelé na co těšit! Klasické dlouhé chodby a učebny jako králíkárny? Jedna vedle druhé? To tady nečekejte... Z prostředí dýchá uklidňující a domácká atmosféra, čemuž napomáhají hlavně všudypřítomné trámy. Jako by se člověk nacházel spíše ve velkém podkrovním bytě. Z oken se zároveň nabízí kouzelný pohled na budějcké centrum.

Na půdě se budou nacházet kabinety, specializované učebny a také nová čítárna, ve které studenti budou moci trávit volné chvíle. V této chvíli jsou místnosti ještě prázdné, postupně se v nich ale objeví nábytek a nejmodernější technika.

„Například v čítárně se bude nacházet velkoplošná obrazovka. Už nyní zde máme dálkově ovládané zatemnění oken. Nechybí ani klimatizace a tak dále,“ zmínil ředitel školy Antonín Sekyrka se slovy, že čítárna bude multifunkční. „Můžeme ji využívat i pro promítání. Díky absolutní tmě se tak může proměnit v menší kinosál.“

Čítárna se ve škole už kdysi nacházela. Zřízena byla v roce 1924. Gymnázium tak letos naváže na dávnou tradici.

Studenti si nové prostory užijí hned od začátku školního roku, do té doby by mělo být vše hotové. V září škola představí půdní vestavbu i široké veřejnosti, termín otevřených dveří ještě ale není známý.

Náklady na akci jsou 17 milionů korun. Oproti původnímu plánu došlo také k výměně střešního pláště, který byl již ve velmi špatném stavu.

Co se týká bezbariérovosti, tak nyní se pracuje na výtahu, jenž vzniká ve staré šachtě, a na novém vstupu do školy. Na schodech se také nachází plošiny pro vozíčkáře. Gymnázium tak bude maximálně přístupné.

Gymnázium Česká zažívá letos jeden z přelomových a nesmírně důležitých roků. Půdní vestavba a další zásahy totiž souvisí se stěhováním studentů a kantorů ze sportovního gymnázia (celkem 120 studentů a 30 učitelů a trenérů). Od nového školního roku budou obě gymnázia pod jednou střechou a také novým názvem - Gymnázium Česká.

„Ke stěhování došlo z několika důvodů. Důležité jsou samozřejmě ekonomické aspekty, kdy zřizovatel ušetří nemalé peníze za pronájem budovy v ulici Emy Destinové. Také z organizačního hlediska je to samozřejmě dobrý krok,“ zmínil Antonín Sekyrka. Podle jeho slov pocítí výhody i samotní studenti sportovního gymnázia. „Tou největší je určitě větší dostupnost sportovišť. Nedaleko je například plavecký stadion, sportovní hala, fitness centrum...“

Gymnázium Česká v srpnu 2014

Pátek, 15. srpna 2014, 16:03

Učebny v létě.
Zde bude výtah.

Štítky gymnázium česká, sportovní gymnázium, půdní vestavba, učebna, půda, stěhování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnázium Česká vybudovalo na půdě moderní učebny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.