Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hejtman je nečinný, budeme opět protestovat, tvrdí studenti

Snaha jihočeských studentů donutit krajského hejtmana Jiřího Zimolu, aby odvolal radní Vítězslavu Baborovou, nenese ovoce, a tak plánují další veřejné shromáždění. Toto prohlášení obdržela Budějcká Drbna od Šimona Hellera, mluvčího senátorů z řad studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity.

Od uveřejnění petice Martina Rosochy proti obsazení resortu školství v Jihočeském kraji uběhlo již téměř 20 dní. Tuto petici podpořilo přes 10 tisíc lidí. S lítosti musíme konstatovat, že k žádnému výraznějšímu posunu v této věci nedošlo. Došlo pouze k jedinému jednání mezi námi studenty a panem hejtmanem Zimolou, další jednání byla ze strany pana Zimoly přislíbena, avšak již neproběhla.

S velkou obavou také sledujeme jednání radní pro školství a kulturu v Jihočeském kraji, paní Baborové. Ta naprosto odmítá jakoukoli diskuzi. Jednání hejtmana se studenty se také neúčastnila. Je otázkou, jestli to je její standardní postup při řešení problémů nebo jestli je tento postup nařízen od vedení její strany.

Každopádně zde vyvstává obava, jak bude řešit případné problémy a náročné situace, které mohou vzniknout v následujících letech na resortu školství. Pokud způsobem odmítání diskuze, je věc nanejvýš vážná.

Taktéž v nás vzbuzuje obavu rétorika paní Baborové. Zpočátku zpochybňovala pouze názory studentů pro svoje mládí. Připomínáme, že jde o rétoriku velmi podobnou Miroslavu Štěpánovi. Každopádně v posledních dnech začala paní radní zpochybňovat i názory učitele Martina Rosochy, a to pro jeho údajně nízký věk.

Bojíme se tak, kam až paní Baborová zajde, bud zpochybňovat i názory vysokoškolských pedagogů z důvodu jejich věku? Takovou rétoriku naprosto odmítáme. Domníváme se, že je nutné naslouchat každému, a to včetně studentů. To že nezažili sametovou revoluci, neznamená, že nemohou mít na dění před rokem 1989 názor.

Velmi nás také překvapuje, že tak důležitý resort, jako je resort školství, si ČSSD nechala v rámci povolebního vyjednávání vzít. O to víc, když víme, že pan hejtman Zimola je povoláním učitel a dozajista vnímá resort stejně jako my za důležitý.

I když chápeme, že ČSSD nemá momentálně na obsazení tohoto důležitého resortu kapacity, jak nám pan hejtman na jednání sdělil, vnímáme předání resortu školství straně KSČM za velmi nešťastné. Proto i navrhujeme hledání konsensuálního řešení.

Je obecně známo, že ČSSD zdaleka není jednotná ohledně přítomnosti KSČM na resortu školství. Věříme, že jak pan hejtman, tak zastupitelé za ČSSD v následujících dnech a týdnech udělají potřebné kroky pro odvolání radní za resort školství.

Tímto i vyzýváme zastupitele za ČSSD, aby své případné kompromisní rozhodnutí podpořit členku KSČM na resortu školství přehodnotili. Pana hejtmana Zimolu pak vyzýváme, aby svolal předčasné zasedání zastupitelstva Jihočeského kraje a navrhl odvolání paní Baborové.

Závěrem se distancujeme od jakýchkoli násilných a nevhodných praktik, jako je například bivakování před domem paní Baborové. Souhlasíme pouze s nenásilnými a klidnými protesty.

Jelikož plně podporujeme snahu o odvolání radní za KSČM z resortu školství, vyzýváme studenty Jihočeské univerzity i širší veřejnost k účasti na shromáždění za tímto účelem, které se koná ve čtvrtek 29. listopadu 2012 od 17 hodin na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.

Napsal Šimon Heller
mluvčí senátorů z řad studentů PF JU v Českých Budějovicích ve věci „KSČM na resortu školství“

Štítky studenti, Jihočeská univerzita, protest, prohlášení, Jihočeský kraj, Jiří Zimola, Šimon Heller, školství, Vítězslava Baborová, ČSSD, KSČM, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Drbna.cz, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman je nečinný, budeme opět protestovat, tvrdí studenti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.