Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlubocká škola bude mít nový kabát. Bez azbestu

Nadlimitní hodnoty azbestu a následná situace ve školách na Máji se staly varovným příkladem pro podobné rekonstrukce. Jednou z nich je i projekt zateplení a výměny oken základní školy v Hluboké nad Vltavou. Při výstavbě v 80. letech byly také užity takzvané boletické panely, které azbest obsahují.

Rekonstrukce hlubocké „základky“ by měla začít v dubnu 2012 a její ukončení je plánováno na srpen letošního roku. Školu tvoří pět chodbami propojených pavilonů, boletické panely jsou jen v některých částech – v západní části středového pavilonu, kde je provozní a kancelářské zázemí školy, včetně hlavní auly v prvním patře, v prostoru šaten v přízemí, v částech, kde je sociální zařízení, a také v opláštění tělocvičny.

Rekonstrukce začne zateplením tělocvičny, a přestože se tak stane ještě během provozu a standardní výuky, garantuje vedení hlubocké radnice a vedení školy naprostou bezpečnost žáků a pracovníků školy a dodržení všech norem. V době rekonstrukce děti absolvují hodiny tělesné výchovy na některém ze dvou venkovních hřišť v areálu školy, zahájení prací v dalším pavilonu je naplánováno na období letních prázdnin.

Starosta města Tomáš Jirsa uvedl, že právě případ škol na Máji vedl hlubockou radnici k nasazení maximální snahy o zajištění bezpečného a řádného průběhu rekonstrukce. Byl vytvořen odborný tým, který analyzoval události na Máji a na základě této analýzy stanovil postup, který by měl všechna rizika eliminovat.

Členy odborného týmu jsou představitelé vedení města, vedoucí stavebního odboru, ředitel školy, specialista na BOZP, vedení dodavatelské firmy, představitelé specializované firmy na likvidaci nebezpečných látek, projektant a specialisté, kteří se účastní likvidace azbestu v Českých Budějovicích. Odborným konzultantem tohoto týmu je rovněž krajský hygienik.

Součástí je i důraz na informování veřejnosti, zejména rodičů, kteří projevili obavy z možného výskytu azbestu v průběhu rekonstrukce – samozřejmě na základě informací o situaci na Máji. Z tohoto důvodu se konala schůzka s rodiči, které se zúčastnili nejen zástupci radnice a vedení školy, ale také zástupci firmy Protom Strakonice s.r.o., která rekonstrukci s cenou 35 milionů zrealizuje.

Na schůzce byl podrobně popsán celý plánovaný postup, včetně zajištění bezpečnosti a systému kontrolních měření. Rodiče byli informováni také o výsledcích měření, která byla v hlubocké škole provedena už v lednu 2012 a která výskyt azbestu a minerálních vláken v objektu školy neprokázala.

Hlubocká základní škola, do které chodí přes 400 dětí z Hluboké nad Vltavou a okolních obcí, tak má šanci na zcela nový, zateplený a bezpečný „kabát“, který si může začít oblékat u příležitosti třicátého výročí svého otevření, které oslaví právě v tomto roce.

Štítky azbest, rekonstrukce, Hluboká nad Vltavou, radnice, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlubocká škola bude mít nový kabát. Bez azbestu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.