Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

I v Budějcích se slavil Světový den knihy

Světová organizace UNESCO vyhlásila 23. duben Světovým dnem knihy a autorských práv. Proč právě toto datum? V tento den zemřeli významní spisovatelé jako Cervantes, Shakespeare nebo Inca Garcilaso de la Vega.

Již od roku 1995 probíhají tedy ve více než 100 zemích světa oslavy, jejichž cílem je vyvolat v lidech a hlavně dětech chuť číst. Takovou malou oslavu pod názvem Zábavné odpoledne v knihovně uspořádalo dětské oddělení Jihočeské vědecké knihovny.

Prostory knihovny ožily zajímavým programem, který pro děti připravily šikovné knihovnice ve spolupráci se zaměstnanci Zoo Ohrada. U jednoho stolečku si děti zkoušely (většinou za pomoci maminek) složit různé hlavolamy, u druhého se ozývaly nadšené komentáře při prohlídce modelů vesmírných lodí Star Wars (naopak bez asistence maminek), u dalšího se přetahovaly o šachové figurky Harryho Pottera. V neposlední řadě se děti houfovaly u zvířat. Hladily si králíčky a hady, někteří ´nebojsové´ si je dokonce omotávali kolem krku.

Nenásilnou motivační formou se děti seznamovaly s knihami, ve kterých jsou příběhy hrdinů, které znají z filmů nebo právě zvířata, s nimiž se děti setkaly v knihovně.

Akci spokojeně komentovala jedna z maminek: „Je to další příjemná akce, kterou hodně oceňuji. Máme doma prvňáčka, kterému se valily z očí slzy pokaždé, když viděl Slabikář. I když se ho snažíme ke čtení vést, považoval čtení prostě za něco, co nechce. Pak jsme přišli na jednu z akcí tady v knihovně, atmosféra syna zaujala a vyžadoval si aspoň kousek z ní odnést domů v podobě vypůjčených výtisků. Ráno poté jsem ho poprvé netahala smykem z postele. Naopak. Našla jsem ho vzhůru, jak si listuje v knížce.“

Nadšení a zaujetí pro čtení bylo zřetelné u všech dětí, které se oslav Světového dne knihy v budějcké knihovně zúčastnily a většina dětí se s knihovnicemi ´domluvila´, že brzy zase přijdou.

Napsala a foto ADK

Štítky Světový den knihy, Jihočeská vědecká knihovna, České Budějovice, kniha, knihovna, slavnost, William Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, UNESCO, Harry Potter, Star Wars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I v Budějcích se slavil Světový den knihy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.