Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeská univerzita vydala knihu o práci vědců

Jihočeská univerzita představila minulý týden ve středu knížku s názvem Univerzita, věda z mnoha pohledů, která čtivou formou seznamuje o výzkumu a vědě probíhajícím na Jihočeské univerzitě.

Tato kniha se od publikací určených převážně odborné veřejnosti liší tím, že se snaží výsledky vědecké a výzkumné činnosti vědců z Jihočeské univerzity přiblížit široké veřejnosti. V rámci samostatných kapitol prezentují jednotlivé fakulty své významné vědecké a výzkumné projekty.

Čtenář se tak může seznámit například s tím, že se vědci z Pedagogické fakulty podíleli na úspěšné realizaci mezinárodního projektu ROBO M.D., v jehož rámci byl vyvinut robot pro pomoc osobám se zdravotním postižením.

Tento robot pečovatel umožňuje průběžně sledovat vybrané životní funkce sledované osoby a v případě nestandardní situace (například pád osoby, náhlé zdravotní problémy) přivolat záchrannou službu.

V knize je možné se také dočíst o práci vědců - genetiků ze Zemědělské fakulty, kteří aktivně pracovali na odhalení genu a mutace, zodpovědné za poruchu takzvaného komplexu vertebrálních malformací, které představují největší zdravotní problém v genetice u holštýnského skotu (jedná se o nejrozšířenější plemeno skotu na světě, prošlechtěné na vysokou mléčnou užitkovost).

Odhalení přenašečů genetického defektu je pro chovatele velice důležité, jelikož umožní zlepšit zdravotní stav populace skotu a tím zvýšit jeho užitkovost.

Publikace Univerzita, věda z mnoha pohledů byla zpracována v rámci projektu scienceZOOM, jehož cílem je šíření poznatků vědy a výzkumu formou přístupnou a atraktivní pro nejširší veřejnost.

V rámci projektu připravují fakulty Jihočeské univerzity řadu aktivit, například pořádají popularizační workshopy a semináře pro studenty základních a středních škol, roadshow, rozvoje talentů a mnohé další.

Tisková zpráva

Štítky Jihočeská univerzita, Univerzita, věda z mnoha pohledů, kniha, vědci, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská univerzita vydala knihu o práci vědců  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.