Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Kapacita školek narůstá, míst je ale stále málo

Jak najít pro dítě místo ve školce? Problém, se kterým se potýkají rodiče i město každý rok.

Kapacita je malá a podle vyhlášky mají přednost děti s trvalým bydlištěm v Českých Budějovicích. Rodiny z přilehlých obcí se tak musí zařídit jinak. Pro jistotu si většina rodičů podává více přihlášek, aby měli jistotu, že jejich dítě se do školky dostane. Celková kapacita ve školkách zřizovaných městem je 3034 míst.

„Během minulého školního roku došlo k dalšímu navýšení kapacity, konkrétně to bylo 70 nových míst při Základní škole L. Kuby, dále 90 při nové Mateřské škole Staroměstská 16 a k 1. září 2012 dalších padesát nových míst v modulové kontejnerové přístavbě při Mateřské škole K. Štěcha,“ kalkuluje náměstek primátora Petr Podhola.

I tak ale počet míst není dostačující. Z těchto důvodů vznikají různé soukromé školky a jiná centra zajišťující hlídání. „Raději bych zůstala s dítětem doma. Soukromé mateřské školy jsou dobrý nápad, ale cenově je to velice náročné,“ konstatuje mladá maminka Alena Novotná z Českých Budějovic.

Ceny soukromých zařízení se pohybují v řádu několika tisíc za měsíc. „Z důvodu nedostatku kapacity jsme se již nyní rozhodli, že budeme realizovat úplně nový projekt, a to výstavbu Mateřské školy v ulici Kubatova, kde by mělo do konce roku 2013 vniknout dalších 64 nových míst,“ říká Petr Podhola.

Zároveň dodává, že město již od 3. září spustilo dva nové pilotní projekty. První projekt funguje na Mateřské škole Jana Opletala, kde je spuštěn takzvaný dvousměnný provoz, kdy do třídy pro dvacet dětí chodí dvacet dětí na odpolední a dalších dvacet na dopolední vyučování.

Druhý projekt je na MŠ Čéčova, kde tvoří kmenovou třídu nikoliv 28, ale 26 dětí, dvě děti chodí například pondělí, úterý a středu, a jiné dvě děti čtvrtek a pátek.

„Rovněž nelze opomenout zcela nově zavedený grant na podporu miniškolek, které fungují na území města České Budějovice a které město pro rok 2012 podpořilo finanční částkou 500 tisíc korun,“ dodává náměstek Podhola.

Od minulého roku je otevřená nová školka při základní škole L. Kuby v Rožnově. „Zde máme sedmdesát míst a jsme zcela obsazeni,“ říká ředitel mateřské a základní školy Miroslav Kůs.

Město je zkrátka rádo za každé nové místečko a rodiče rovněž. Každý nový projekt je hned plně obsazen. Až na ty soukromé. Těch je v Budějcích kolem deseti. Ceny se pohybují od tří do šesti tisíc. Některé ale na rozdíl od klasických školek nabízejí víkendová hlídání nebo třeba společné aktivity pro děti i s rodiči.

Štítky mateřské školy, kapacita, České Budějovice, mateřská škola, Petr Podhola, základní škola, projekt, Alena Novotná-Gutfreundová, Jan Opletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Vilímek

No, není to tak dávno, co se školky rušily, objekty se prodaly a nyní se fňuká, že nestačí kapacity... Teď se projevuje ta radniční krátkozrakost (nebo po nás potopa, hlavně že máme prachy z prodeje). Holt,co sme si na radnici zvolili, to máme...

Pondělí, 10. září 2012, 17:45Odpovědět

Kapacita školek narůstá, míst je ale stále málo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.