Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kapacitu školních družin musí navýšit, je o ně zájem

Problém s nedostatečnou kapacitou družin českobudějovických základních škol musí do konce prázdnin vyřešit zástupci magistrátu. Podle požadavku rodičů budoucích prvňáčků totiž aktuálně schází ve čtrnácti školách zřizovaných městem České Budějovice celkem 413 míst.

V současné době je do školních družin zapsáno 2494 dětí z celé jihočeské metropole (první stupeň přitom navštěvuje téměř dvojnásobek - 4562 dětí), od příštího školního roku však zájem o docházku svého potomka do družiny projevilo 2907 rodičů, což je o 413 více než doposud.

„Tato skutečnost je problematická z toho důvodu, že aktuálně schází státní finanční prostředky na platy zaměstnanců škol. Navyšování tedy můžeme udělat ve dvou etapách,“ předeslal náměstek primátora Českých Budějovic Petr Podhola. Tou první je automatické zvýšení kapacity, na které město nepotřebujeme vyjádření Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Jihočeského kraje, jelikož nepřekročí danou kapacitu zapsanou v rejstříku škol.

„Ve druhém případě však budeme souhlas odboru potřebovat. Záleží tedy na tomto státním orgánu, zda kapacitu navýší a přidá nám finanční prostředky. Jelikož ale všechny děti musí být do družiny zapsány nejpozději do konce října, od září do prosince bude potřeba finanční spoluúčasti zřizovatele, čili města. Kraj totiž dofinancovává pouze navýšené výkony vázané na školní vzdělávání, nikoliv poskytování služeb jako je stravování či družiny,“ vysvětlil problematiku Podhola.

Budějčtí radní se minulý týden na svém zasedání rozhodli, že tento projekt v závěru letošního roku podpoří. „Pomoci rodičům zajistit docházku jejich dětí do školních družin je naší ambicí, a tak na období září až prosinec uvolníme z městského rozpočtu 400 tisíc korun. Uvidíme, jak se k situaci následně postaví krajský úřad,“ uzavřel náměstek primátora pro školství a sociální věci.

Foto: www.zsgrunwaldova.cz

Štítky školní družina, základní školy, České Budějovice, navýšení kapacity, Petr Podhola, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacitu školních družin musí navýšit, je o ně zájem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.