Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přijímačky na střední školy? Hlásilo se i 162 uchazečů na jednu třídu

Další výrazný rekord si může odškrtnout Gymnázium Česká v Českých Budějovicích. Tentokrát se týká došlých přihlášek ke studiu. Na osmiletý obor se letos přihlásilo 162 žáků, což je ještě o 21 více, než tomu bylo v loňském roce. Přijímací zkouška tak byla hodně napínavá, a to i z toho důvodu, že ze zmíněných 162 zájemců jich mělo na základní škole rovných 110 samé jedničky!

„Představuje to nejvyšší počet uchazečů na osmiletá gymnázia ze všech gymnázií v Jihočeském kraji. Z tak obrovského převisu a zájmu o školu máme samozřejmě velkou radost,“ říká ředitel školy Antonín Sekyrka.

Co je důvodem takového úspěchu? „Myslím, že při Dnu otevřených dveří uchazeče a jejich rodiče zaujala moderně vybavená, čistá, upravená a zrenovovaná škola a dále velké množství všech různých aktivit, projektů, kroužků, do kterých se mohou žáci školy zapojit. Zájem o školu, a věřím, že i její stále lepší jméno, potvrdila i premiérová Noc mladých vědců a umělců, kterou navštívilo přes 200 návštěvníků.“

Statistika osmiletého oboru na Gymnáziu Česká je zajímavá. V roce 2012 se přihlásilo 98 žáků, o rok později již 123, v roce 2014 jich bylo 141 a číslo se prozatím zastavilo na cifře 162.

Jednoduché to neměli ale ani zájemci o čtyřletý obor, kterých se letos přihlásilo 88 a přijato bylo taktéž 30.

„K přijímacím zkouškám se ve dvou dnech dostavili naprosto všichni uchazeči. Velká řada z nich podala v přijímacích zkouškách vynikající výkony a získala přes 90 procent maximálně dosažitelných bodů. Nejvyššího počtu bodů získávali uchazeči z českého jazyka a obecných studijních předpokladů, matematika byla v tomto pomyslném žebříčku úspěšnosti na 3. místě,“ zmiňuje Antonín Sekyrka a dodal: „V porovnání s loňským školním rokem je to zhruba podobný trend, v matematice dosahuje větší část uchazečů nižšího bodového ohodnocení než v ČJ nebo OSP.“

Největší zájem je o maturitní obory

Přijímací zkoušky na střední školy se v Jihočeském kraji uskutečnily minulý týden. Kolik přihlášek na školy v jižních Čechách celkově dorazilo, bude známo až v druhé polovině června, kdy kraj obdrží výkazy o přihlášených a přijatých do škol.

Co se týká dalších statistik, tak již zhruba čtyři roky trvá následující poměr: gymnázia (20 %), maturitní obory (46 až 47 %), učební obory (33 až 34 %).

Zdá se tedy, že zavedení přijímacích zkoušek na většině středních škol s maturitou v kraji nemělo vliv na to, že by se žáci více hlásili na učňovské obory. „Nejde to změnit z roku na rok. Ovlivňuje to celá řada dalších faktorů, jako je migrace absolventů, platové podmínky absolventů po nástupu do prvního zaměstnání, ochota dojíždět do zaměstnání a podobně,“ uvádí Radek Šíma z Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Zavedení přijímacích zkoušek má u většiny ředitelů i kantorů podporu. „Jestliže student přijímací test nezvládne, s největší pravděpodobností by nebyl schopný střední školu dokončit. Pokud přijímací zkoušky zůstanou i nadále v režii středních škol a budou povinné všude, tak s nimi jednoznačně souhlasím,“ uvádí Milan Timko, ředitel Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín, na kterou letos dorazilo 225 přihlášek. Největší zájem zde byl o obory Mechanik seřizovač a Mechatronik. Uchazeči museli splnit test z matematiky.

Štítky střední školy, gymnázia, příjimačky, Gymnázium Česká, Jihočeský kraj, uchazeči, studenti vzdělání, střední škola, přijímací zkoušky, České Budějovice, matematika, Milan Timko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přijímačky na střední školy? Hlásilo se i 162 uchazečů na jednu třídu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.