Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rektor Grubhoffer opět nedostal pozvání na Hrad

Slavnostního shromáždění k výročí založení Československé republiky na Pražském hradě se 28. října nezúčastní rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Nebyl totiž pozván, stejně jako jeho kolega z Masarykovy univerzity, což pobouřilo nejenom Českou konferenci rektorů.

„Česká konference rektorů s tímto přístupem zásadně nesouhlasí a považuje ho v souvislosti se státním svátkem republiky za nedůstojný. Oslavy výročí 28. října nepovažujeme za soukromou akci, ale za oficiální, vysoce reprezentativní shromáždění a okruh zvaných hostů by proto neměl být ovlivňován případnými neshodami z minulosti,“ zní v oficiálním vyjádření.

Informaci, že Libor Grubhoffer nebyl pozván, potvrdila Budějcké Drbně PR manažerka Jihočeské univerzity Dagmar Dvořáková. „Pan rektor po důvodech tohoto kroku nepátrá a k dané situaci se nechce více vyjadřovat,“ dodala.

V úterý 21. října zasedal Akademický senát Jihočeské univerzity, který jednomyslně vyjádřil Liboru Grubhofferovi podporu. Zároveň přijal následující usnesení: „Akademický senát Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vyjadřuje hluboké znepokojení nad faktem, že prezident republiky Ing. Miloš Zeman opakovaně nepozval rektora Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc. a rektora Masarykovy univerzity v Brně doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph.D. na slavnostní předávání státních vyznamenání u příležitosti státního svátku České republiky dne 28. října 2014.“

Podle České konference rektorů je osobní účast představitelů českých vysokých škol při slavnostním shromáždění vyjádření úcty vůči České republice a vyznamenaným osobnostem.

Jak uvedla agentura ČTK, oslav 28. října se na Pražském hradě nezúčastní více rektorů. Nejedná se však o protest. Důvodem jsou většinou pracovní povinnosti.

Štítky Libor Grubhoffer, Jihočeská univerzita, pozvání na Hrad, Pražský hrad, Miloš Zeman, 28. října, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česká konference rektorů, Masarykova univerzita, Československo, Česko, České Budějovice, Mikuláš Bek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

A on se pan rektor tak snažil. :-)

Čtvrtek, 23. října 2014, 14:07Odpovědět

Badaxe Kocour

Osobně se nedivím že pan rektor není pozván, jako státní zaměstnanec by se neměl míchat veřejně do politiky. Koho volí nebo komu fandí je jeho věc, ale veřejně podporovat někoho je myslím dost za hranicí toho co by "akademický svět" měl dělat. No a milý pan rektor se choval jako volební lídr : http://www.top09.cz/co-delame/fotobanka/?fotogalerie=1360, takže se holt nemůže divit, že ho teď na Hrad nezvou, třeba ho pozve jeho nezvolený ospalý kandidát. Pokud se rektor státní školy takhle projeví ve volbách, je to myslím špatně a měl by z místa odejít, VŠ rozhodně není místo pro podobné blbosti, to že si to pan rektor plete s politickou tribunou, je špatně a nemusím mít rád Zemana, abych s ním v tomhle souhlasil.

Čtvrtek, 23. října 2014, 05:38Odpovědět

Rektor Grubhoffer opět nedostal pozvání na Hrad  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.