Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rodiče hlásí své ratolesti do školek nově elektronicky

Pilotní projekt elektronického zápisu do mateřských škol spustilo v letošním roce město České Budějovice. Až do 23. března, to znamená ještě v následujících dvou týdnech, si můžou rodiče na speciálním webovém portálu vygenerovat žádost pro přijímací řízení do budějckých školek.

Rodičům tak díky jednotné žádosti odpadají návštěvy jednadvaceti mateřských škol po městě a vyzvedávání přihlášek. Stačí navštívit internetový portál, zadat veškeré potřebné údaje, žádost si vytisknout, nechat ji potvrdit od lékaře a od 1. do 3. dubna ji odevzdat do vybrané mateřské školy.

„Prvním požadavkem, na který rodič při rozkliknutí odkazu narazí, je číslo pojištěnce, čili dítěte. To je uvedeno na kartičce zdravotní pojišťovny, takže ho jen opíše. Po vygenerování získá desetimístný identifikátor, který zajistí anonymitu dítěte,“ říká náměstek primátora Petr Podhola.

Počítačově méně zdatní rodiče můžou navštívit odbor školství magistrátu, kde jim v kontaktním centru poradí, jak na to. Klasické papírové formuláře sice v jednotlivých školkách stále budou k dispozici, ale ředitelé budou muset údaje vyplněné rodiči stejně přepsat do elektronické podoby.

„Správní řízení vedou jednotliví ředitelé samostatně, proto v případě podávání více žádostí je nutné doručit osobně úplnou žádost na každou z žádaných školek. I v tomto případě se vyplňuje žádost jen jednou, pořídí se pouze počet potřebných výtisků,“ vysvětluje Podhola.

Přijímací řízení je naplánováno na čtvrtek 10. dubna, kdy se maminky a tatínkové dozví buď SMS zprávou, e-mailem nebo telefonicky, zda bylo jejich dítě přijato. Rozhodovat opět bude seznam kritérií, který je včetně bodového hodnocení k nalezení na zmíněném webu.

Aktuálně mají českobudějovické mateřské školy kapacitu 3115 míst, o 291 více než před čtyřmi lety. „Předpokládáme, že v letošním roce by mohlo být umístěno kolem 900 dětí. Konečný počet záleží na odkladech školních docházky, kterých bude kolem 240. Je to dáno nástupem silných ročníků k zápisu,“ odhaduje Petr Podhola a dodává, že kapacita stejně nebude dostačující.

Zároveň připomíná, že České Budějovice nedokážou v tomto směru pokrýt zájem obyvatel okolních satelitů, kde chybí základní občanská vybavenost a rodiče tak chtějí umisťovat děti do školek v krajském městě. „Není to v našich finančních možnostech,“ varuje náměstek.

Potřeby rodičů by mohly částečně pokrýt soukromé mateřské školy, kterých je na území krajského města třicet a nabízí kolem 300 míst. „Privátní školky ale nepřijímají pouze děti, které mají na přijetí standardně nárok, a oproti platné legislativě nabírají i o rok mladší. Město totiž nezískává od státu na platy pedagogů pro dvouleté děti žádné finanční prostředky,“ upozorňuje Petr Podhola.

Budějce jako jedno z mála měst nabízí možnost umístění těchto školáčků do jeslí. V současné době má k dispozici celkem 122 míst. Veškerý provoz ale opět musí být hrazen z městské pokladny. „Musím na rovinu říct, že stát se vůči dvouletým dětem chová macešsky. Je to významná chyba, kterou je potřeba se zabývat, když je možnost výběru mateřské na dva roky,“ dodává náměstek.

Při minulém zápisu do českobudějovických školek nebylo umístěno kolem 500 dětí. „Je ale nutné zdůraznit, že kolem tří set z nich mělo nástup do mateřské školy až koncem školního roku, to znamená na pomezí května a června. Takové děti není reálné umisťovat. Fakticky tedy nebylo přijato kolem dvou stovek dětí,“ uzavírá výpočty Podhola.

Štítky mateřská škola, zápis, České Budějovice, žádost, elektronický zápis, Petr Podhola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče hlásí své ratolesti do školek nově elektronicky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.