Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Senioři se budou s vnoučaty učit cizím jazykům

Příspěvek 40 tisíc korun uvolní Jihočeský kraj pro Dům dětí a mládeže v Českých Budějovicích. Jím zřizovaná organizace v roce 2013 a 2014 využije peníze na zajištění chodu projektu Chci rozumět svým vnoučatům. Ve čtvrtek to odsouhlasili krajští zastupitelé.

Projekt Chci rozumět svým vnoučatům spočívá ve výuce angličtiny a němčiny pro seniory s vnoučaty. Kurzy jsou zdarma.

„Projekt jsme odstartovali letos 22. října a je velice úspěšný. Zároveň tím navazujeme na loňský, rovněž úspěšný, projekt angličtiny pro seniory. Tentokrát jsme se ale rozhodli výuku rozšířit i pro jejich vnoučata a přidat německý jazyk. Prarodiče je totiž v odpoledních hodinách často hlídají, takže jim touto formou nabízíme smysluplně strávený volný čas,“ vysvětlil hejtman Jiří Zimola. „Zároveň to odráží skutečnost, že s výukou cizích jazyků se nyní u dětí začíná ve stále mladším věku,“ dodal.

Kurzy jsou určené pro začátečníky a mírně pokročilé, tedy především pro děti předškolního a raného školního věku. Základní jazyková výuka je zaměřena na obě generace současně. Trvají hodinu a konají se jednou až dvakrát týdně s tím, že do konce roku 2013 by jejich účastníci měli zvládnout deset lekcí. V jednom kurzu je pak zhruba deset seniorů a deset vnoučat.

Celou akci zastřešuje budějcký DDM, který poskytuje i prostory pro výuku, zajišťuje pedagogy a učební pomůcky, nechává zhotovit podklady pro výuku a metodické listy u obou jazyků.

„Od příštího roku bychom ale rádi tuto jazykovou výuku rozšířili prostřednictvím sítě Domů dětí a mládeže a ve spolupráci s naším odborem školství i do dalších okresů v kraji,“ naznačil Zimola.

Třicet jedna seniorů, kteří v roce 2012 až 2013 navštěvovali již zmíněný projekt angličtiny pro seniory, obdrželo v tomto týdnu od hejtmana Jiřího Zimoly a krajského radního pro školství Tomeše Vytisky certifikáty za jeho úspěšné dokončení. Kurzů se jich účastnilo přes šedesát, ale ne všichni se na slavnostní ceremoniál mohli dostavit.

Výuka angličtiny, pořádaná zdarma informačním střediskem Europe Direct České Budějovice a Jihočeským krajem u příležitosti Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, se konala na krajském úřadě. Většina absolventů na získané znalosti navázala a dále v angličtině pokračuje.

Tisková zpráva

Štítky Chci rozumět svým vnoučatům, výuka cizího jazyka, angličtina, němčina, projekt, Dům dětí a mládeže, České Budějovice, Jihočeský kraj, Jiří Zimola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senioři se budou s vnoučaty učit cizím jazykům  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.