Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Středoškolák dosáhl na světové soutěži významném úspěchu

Žák Marek Novák z českobudějovického Gymnázia Jírovcova převzal stříbrnou medaili na světové soutěži mladých vědců Intel ISEF v arizonském Phoenixu, která probíhala od 12. do 17. května 2013. Gymnázium i Drbna mají z talentovaného studenta radost a přejí mu další úspěchy.

Do Phoenixu odjelo soutěžit celkem šest Čechů. Už jen samotná účast na prestižním klání bývá velkým úspěchem. Soutěžící budou sice teprve skládat maturitu, ale na jejich nápady občas s obdivem hledí i nositelé Nobelových cen.

Marek uspěl v konkurenci 1 600 středoškoláků ze sedmdesáti zemí.  To, že má žák z budějckého Gymnázia Jírovcova šanci uspět, naznačoval stálý zájem u jeho výstavního stánku. Marek na sobě i na dobrovolnících ochotně předváděl, co všechno umí jím vytvořená soustava přístrojů.

Sestrojil v podstatě malého domácího lékaře – zařízení schopné monitorovat tělesnou teplotu, EKG a další parametry jako třeba okysličení krve. Přístroj by mohl pomoci včas varovat před srdečním selháním. Výhodná je i jeho nízká pořizovací cena.

Kromě domácího lékaře předvedl Marek ještě zařízení schopné detekovat elektronické součástky vhodné pro recyklaci.

„Intel ISEF je šance, která se člověku naskytne jen jednou za život. Každý svůj úspěch a tedy i ten na ISEFu beru jako další podporu. Je to pro mě ukazatel toho, že to, čím se zabývám, má smysl,“ pověděl Budějcké Drbně stříbrný Marek Novák a záhy dodal.

„Do budoucna plánuji rozšíření stávajících projektů (například u medicínského zařízení bezdrátové rozhraní řešené přes Bluetooth) a také start úplně nových projektů.“

V pondělí obdržel Marek za své výzkumy cenu Učené společnosti České republiky a dnes je čerstvým maturantem. Chce studovat na ČVUT, ale po takovém úspěchu je klidně možné, že mu studium nabídnou prestižní zahraniční univerzity.

Foto: Intel ,  facebook

Štítky Gymnázium Jírovcova, České Budějovice, Marek Novák, stříbro, 2.místo, soutěž, vědci, Phoenix, Intel, Nobelova cena, České vysoké učení technické v Praze, Česko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškolák dosáhl na světové soutěži významném úspěchu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.