Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti Ekonomické fakulty sbírali zkušenosti v Litvě

Vybraní studenti Jihočeské univerzity se zúčastnili se čtyřmi dalšími evropskými univerzitami letní školy v Litvě. Během té doby si zdokonalovali znalosti z oblasti motivování, řeči těla či prezentování. Na závěr veřejně předvedli získané či vylepšené dovednosti na pódiu v hlavním městě.

Byli jsme velmi nadšeni, že jsme patřili k vybraným studentům Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity a mohli se tak zúčastnit projektu New Don Quijote story.

Projekt byl financován programem Erasmus+ a zapojili se do něj studenti z České republiky, Polska, Španělska, Slovinska a Litvy.

Organizátorka projektu Lina Mačernienė měla vše výborně propracované a důkladně promyšlené. Bylo znát, že se přípravě naplno věnovala a vytvořila pro nás skutečně bohatý program.

V den příletu do Vilniusu jsme se setkali s ostatními studenty v kavárně Šauni Vietele, kde jsme také společně povečeřeli. Zde se začaly utvářet první sociální kontakty. Všichni účastníci projektu byli velmi přátelští a už na počátku bylo zřejmé, že budeme tvořit zajímavý tým.

Následoval odjezd do venkovské oblasti Aukštadvario, kde jsme byli ubytováni v dřevěných vilách, a to tak, že na jednotlivých pokojích pro tři osoby byli vždy ubytováni studenti ze třech různých zemí. To bylo velkým přínosem, protože jsme měli možnost se lépe seznámit a také komunikovat pouze v angličtině.

Po čtyři dny jsme navštěvovali interaktivní semináře vedené odborníky, na kterých jsme se dozvěděli jak správně prezentovat, hospodařit se slovní zásobou a využívat řeč těla. Následně jsme vytvářeli vlastní projevy a snažili jsme se jimi zaujmout své posluchače.

„Byla po nás vyžadována tvůrčí práce. Nejenže jsme sepisovali a prezentovali různé typy projevů, čímž jsme si procvičili znalost anglického jazyka, ale také jsme si prohloubili takzvaný soft skills,“ řekla Simona Peřinová, studentka třetího ročníku.

Program nám kromě vzdělávacích seminářů nabízel prostor pro poznávání litevské kultury a kultur všech zúčastněných zemí. Během mezinárodního večera, kdy jsme prezentovali ekonomickou situaci a kulturu naší země, jsme tak mohli ochutnat španělské chorizo, slovinský dýňový olej, poslechnout si litevské národní písně a zatančit si polskou mazurku.

Čtyři dny jsme postupně pracovali na tvorbě příběhů z oblasti podnikání s morální hodnotou. Poslední den jsme se přemístili z Aukštadvaria zpět do Vilniusu, kde se uskutečnilo završení celé akce. Jak už název projektu napovídá, jednalo se o prezentování námi nově vytvořených příběhů široké veřejnosti, a to na malém pódiu v kavárně Šauni Vietele, kde už v den našeho příjezdu visely plakáty oznamující tuto událost.

Velké zakončení se neobešlo bez udělení čokoládových Oscarů nejlepším řečníkům. Tento slavnostní den jsme zakončili poslední společnou večeří a následující den jsme se navrátili zpět do České republiky.

Díky projektu jsme si vytvořili nová přátelství, dozvěděli se o ekonomikách a významných podnikatelích evropských zemí a vyměnili si zajímavé zkušenosti z oblasti podnikání.

„Protože polovina zúčastněných studentů samostatně podnikala nebo měla v tomto směru alespoň nějakou zkušenost, dozvěděl jsem se cenné informace, které během studia i v soukromém životě jistě využiji,“ zmínil student druhého ročníku Petr Bohinský.

Napsala Veronika Mikešová
čtenářský příspěvek

Štítky Jihočeská univerzita, Ekonomická fakulta, Erasmus+, Litva, New Don Quijote story, projekt, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Česko, kultura, Vilnius, Ekonomická fakulta Jihočeské univerzity, Španělsko, Polsko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Ekonomické fakulty sbírali zkušenosti v Litvě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.