Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studentky střední zdravotnické školy se učily sebeobraně

V rámci preventivní přípravy před napadením a osvětě o sebeobraně zavítali ve středu na Střední zdravotnickou školu na Husově třídě v Budějcích zástupci Policie České republiky, aby studentkám a studentům předvedli základy sebeobrany a probrali s nimi použití různých prostředků.

Každé třídě věnovali policisté Radek Vaněk a Evžen Pešek tři čtvrtě hodiny. Policisté se studenty probrali základy sebeobrany a také to, jak správně užívat pepřový sprej a různé sebeobranné techniky.

Budějckou Drbnu zajímalo, co na tuhle lekci říkaly samy studentky. „Bylo to moc pěkné a poučné. Jen nevím, jestli bych sebeobranu někdy využila v praxi. V tom stresu bych to všechno asi zapomněla,“ řekla Aneta Broncová.

Tento preventivní projekt policisté rozjeli již v minulém roce na Základní škole Nerudova, kde se věnovali žákům osmých a devátých tříd.

„Letos pokračujeme právě tady, na střední zdravotnické škole. Kolegové učí studentky a studenty, jak se zachovat v případě napadení nebo útoku. Faktem je, že právě ženy a dívky jsou nejčastějšími obětmi násilné a trestné činnosti. Improvizace v těchto případech většinou nefunguje,“ řekla policejní mluvčí Regina Tupá.

Podle ní musíte v momentě, kdy se stanete obětí napadení, počítat s nejhorší variantou, a to je lhostejnost a nevšímavost okolí. „Proto bych chtěla apelovat na svědky těchto událostí, aby nás co nejdříve kontaktovali, protože každá, zpočátku třeba i nevýznamná informace, nás může dovést na stopu možného pachatele. Je dobré si všímat výšky, oblečení, stylu chůze a tak dále,“ dodala Tupá.

Mezitím, co dívky odcházely po vyčerpávající školní hodině zpět na výuku, se Budějcká Drbna zeptala kapitána Radka Vaňka, jestli takto krátký čas věnovaný sebeobraně má nějaký smysl.

„Smyslem této hodiny bylo spíše ukázat studentům, co sebeobrana obnáší. Teď záleží na nich, jak se s tím poperou. Tyto ukázky nejsou o drilu, spíš jde o ukázku a seznámení s obranými technikami. Veškerá sebeobrana má základy v této prevenci, kdy by lidé měli o každodenní hrozbě přemýšlet. I když si pořídí nějaké obranné prostředky, nemají vyhráno,“ řekl Vaněk.

Jak dodal, většinou tyto situace končí tak, že si dívka pořídí sprej, nosí ho zahrabaný v kabelce a v momentě přepadení ho nemá šanci použít. „Chce se to naučit pracovat i těmito prostředky,“ uzavřel policista.

Autoři

Štítky výuka sebeobrany, Střední zdravotnická škola České Budějovice, Husova třída, Policie ČR, sebeobrana, napadení, Česko, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentky střední zdravotnické školy se učily sebeobraně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.