Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VŠTE bude vychovávat inženýry logistiky

Vytyčili si ambiciózní cíl, a přestože jeho dosažení nebylo nijak snadné, podařilo se jim to! O čem je vlastně řeč? Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích získala akreditaci na svůj historicky první magisterský studijní obor - Logistické technologie.

K pěti bakalářským oborům tak na VŠTE od září přibude dvouletý navazující obor pro zájemce s ukončeným bakalářským vzděláním. V listopadu loňského roku o tom rozhodla Akreditační komise, na začátku března udělilo potřebný souhlas také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

„Neustále pracujeme na kvalitě našich oborů. Zlepšujeme tvůrčí činnost a rozvíjíme spolupráci s podniky. Nejdůležitější však je kvalitní personální zajištění oboru. V této souvislosti musím dodat, že již nyní máme dostačující počet profesorů a docentů nejen pro bakalářskou, ale i magisterskou akreditaci i v jiných oborech. Proto ani netajíme, že našim cílem je získat magisterskou akreditaci i pro další obory, ať už ve strojírenství nebo ve stavebnictví,“ řekl rektor VŠTE Marek Vochozka.

Nejmladší veřejná vysoká škola v zemi budoucím inženýrům slibuje, že po dokončení studia budou připraveni zapojit se rovnou do praxe. Velký důraz klade na kvalitní jazykovou vybavenost. Kromě angličtiny se budou studenti učit odborné výrazy potřebné pro logistiku i v němčině.

„Vycházeli jsme z požadavků oblastí praxe a státní správy. Naším cílem bude výchova erudovaných odborníků v oboru logistických technologií, kteří se budou moci okamžitě zapojit do fungování firem. Díky tomu jednotlivé podniky uspoří finanční prostředky nutné k zaškolení pracovníka,“ uvedl garant nového magisterského oboru Rudolf Kampf. „V tomto oboru chceme být výjimeční a nejlepší v České republice!“ doplnil odhodlaně jeho slova rektor Vochozka.

Obor, který zastřešuje Katedra dopravy a logistiky pod vedením Rudolfa Kampfa, jenž působí také jako člen rady ministra vnitra a člen expertního týmu Ministerstva dopravy ČR pro logistiku, reaguje na poptávku trhu po odbornících schopných projektovat zbožové, peněžní a informační toky. Předměty povede 16 docentů, pět profesorů a šest odborných asistentů s tituly Ph.D., případně CSc.

Budoucí absolventi se uplatní ve vedoucích technických funkcích v oblasti logistiky, rovněž najdou uplatnění jako projektanti logistických systémů, budou připraveni řídit celý dodavatelský řetězec, případně se mohou uplatnit ve veřejné správě, například na odborech dopravy.

Prorektorka pro praxi a vnější vztahy VŠTE Ludmila Opekarová potvrdila, že jednu z podmínek Akreditační komise, aby byla garantována spolupráce vysoké školy s firemní sférou, se podařilo splnit bez problémů. „Podniky slyšely na to, že by tu měl vzniknout magisterský obor. Jejich podpora byla v podstatě automatická. Firmy si chceme i nadále hýčkat,“ potvrdila Opekarová.

Katedra dopravy a logistiky spolupracuje s osmi desítkami firem nejen z jihu Čech. Smluvně je vázána například s ČSAD Autobusy České Budějovice, Jihočeským letištěm, Českými drahami, ČD Cargo, Motorem Jikov, Dopravním podnikem města České Budějovice nebo společností JIKORD.

Vyplněné elektronické přihlášky do Logistických technologií VŠTE přijímá do 16. května, písemné přijímací zkoušky se uskuteční ve dnech 19. a 20. června. Od září by mělo obor studovat 90 uchazečů - jedna polovina prezenční formu studia, dalších pětačtyřicet uchazečů kombinovanou formu.

Nový obor přivítal například Emil Čadek, který na VŠTE studuje Ekonomiku podniku se specializací Management dopravy a přepravy. „Přemýšlel jsem, kde bych ve studiu pokračoval, a když se teď objevila taková možnost na naší škole, rád ji využiju,“ uvedl.

V dalších letech by vedení školy, kterou v tuto chvíli navštěvuje kolem čtyř tisícovek vysokoškoláků, chtělo kapacitu oboru rozšířit na 300 studentů. Ještě letos pak začne v areálu školy s výstavbou laboratoří. „Projekt připravují kolegové z Katedry stavebnictví. Nyní čekáme na vyřízení územního a stavebního povolení a chceme co nejdříve začít stavět. Náklady odhadujeme na 30 milionů za samotnou stavbu, vybavení laboratoří by stálo až čtyřnásobek,“ vypočítal na závěr Marek Vochozka.

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, magisterské studium, Logistické technologie, České Budějovice, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, logistika, technologie, vysoká škola, Česko, Marek Vochozka, Akreditační komise, Ministerstvo š

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE bude vychovávat inženýry logistiky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.