Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VŠTE má nejnižší náklady na výuku v Čechách

Roční výdaje na studenta dosáhnou letos na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích 28 309 korun a jsou nejnižší v Česku. Vyplývá to z údajů Střediska vzdělávací politiky Pedagogické fakulty UK, které hodnotilo vysoké školy splňující kvalitativní standardy Akreditační komise.

„Náš výsledek je dán především zaváděním nových trendů do výuky, optimalizací plánování výuky s důrazem na maximální využití provozní kapacity a hospodárnou správou školy. Svou roli má i orientace na podnikovou praxi. Je to potvrzení faktu, že s finančními prostředky nakládáme velmi efektivně,“ komentoval žebříček Marek Vochozka, pověřený rektor VŠTE.

Druhé nejnižší výdaje na studenta má VŠE Praha s 29 133 korunami. Naopak nejdražší má Akademie výtvarných umění a Janáčkova akademie múzických umění, obě přes 171 tisíc korun. Vedle uměleckých škol patří mezi nejnákladnější studijní obory také lékařské vědy. Průměrná cena studia jednoho vysokoškoláka vyjde v zemi zhruba na 42 tisíc korun.

„Podle nás by měla být výše studijních nákladů i jedním z ukazatelů při určování výše zamýšleného zápisného na vysokých školách, o němž vláda uvažuje. Tedy nikoliv nějaký univerzální paušál, ale poplatek, přihlížející právě ke skutečným nákladům,“ poznamenal Marek Vochozka.

Na VŠTE, která je nejmladší českou veřejnou vysokou školou, letos v bakalářských oborech studují více než tři tisíce studentů a studentek. Škola má mezi českými vysokými školami nejvyšší hodnocení v regionální funkci a v oblasti celoživotního vzdělávání.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky vysoká škola, Česko, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, Akreditační komise, České Budějovice, Marek Vochozka, Vysoká škola ekonomická v Praze, Akademie výtvarných umění v Praze, Janáčkova ak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VŠTE má nejnižší náklady na výuku v Čechách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.