Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Základní škola J. Š. Baara má novou jídelnu

Z nového stravovacího zařízení se mohou od pondělka těšit žáci i zaměstnanci českobudějovické Základní školy J. Š. Baara. Ke školní budově přirostla zbrusu nová jídelna za necelých 20 milionů korun. Tato škola patřila k jedněm z posledních škol, které neměly svoji vlastní jídelnu.

„Není to ale klasická jídelna, kde se vaří. Jídlo se dováží z jídelny U Tří lvů. Děti musely chodit až do vzdálené Rudolfovské. Objekt, kam docházely, nepatřil městu, ale řádovým sestrám. Z toho důvodu vznikl projekt vlastní výdejny. Zvažovali jsme výstavbu celé kuchyně, ale finančně vycházelo lépe tohle řešení, hlavně proto, že kapacita kuchyně U Tří lvů je nevyužitá a může zajistit stravu i této škole,“ přiblížil Budějcké Drbně náměstek primátora Petr Podhola.

Do nové školní výdejny bude chodit 362 dětí. Radost z ní má i ředitel školy Vladimír Čunát. „Rudolfovská je dost daleko, a tak jsem rád, že město došlo k takto praktickému řešení. Sám do jídelny na obědy chodím, takže to vyhovuje i mně,“ pochvaloval si ředitel Čunát.

Provoz výdejny byl zahájen trochu neobvykle. Rok 2014 je zajímavý tím, že uplynulo 50 let od založení školního stravování. „Přemýšleli jsme, jak důstojně oslavit toto výročí, a tak nás napadla řada projektů. Jeden z nich bylo právě zatraktivnění zdravé stravy. V pondělí 3. března a v úterý 4. března se na všech našich základních školách vařilo jednotné jídlo a bylo ryze zdravé,“ podotýká Podhola.

V pondělí se podával kuřecí burger s cizrnou a kuskus s krůtím masem, v úterý pak radní zavítali spolu s novináři ochutnat zapečené fazole se zeleninou, nebo lososa na másle.

„Zatím je to jen pilotní zkušební provoz. Naší snahou je promítnout zdravou stravu ještě více. Troufám si ale tvrdit, že Česká republika je na tom ohledně stravování ve školních jídelnách dobře. Platí tady takzvaný spotřební koš, který udává, kolik kalorií a jiných hodnot má porce mít,“ zmínil Podhola.

Losos na másle s bramborem a dušenou zeleninou chutnal i dětem. „Je to dobrý a hezky barevný. Porce je tak akorát,“ hodnotily oběd dvě páťačky Eliška a Magdaléna.

Základní škola J. Š. Baara má 490 žáků a dvě pracoviště. Jednu hlavní budovu v Jírovcově ulici a detašované pracoviště v Nové ulici. Prostory nové školní jídelny jsou multifunkční, a tak po odstěhování židliček do přilehlého výklenku může místnost posloužit jako sál pro školní besídky a podobné akce.

Radní vymysleli i výtvarnou soutěž, která odhalí, jaký vztah mají děti k jídlu ve školních jídelnách. Vyhlášení soutěže Stravování očima dětí proběhne už 4. dubna.

Štítky školní jídelna, Základní škola J. Š. Baara, České Budějovice, výdejna stravy, jídelna, základní škola, Petr Podhola, strava, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Vilímek

Prostředí se dcerce sice líbilo, ale ve frontě na oběd strávila 20 minut, takže na jídlo jí už moc času nezbylo...

Středa, 5. března 2014, 12:14Odpovědět

Základní škola J. Š. Baara má novou jídelnu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.