Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Základní školy tento týden vítaly budoucí žáky

S prvním letošním sněhem přišel pro mnohé předškoláky i první kontakt s doopravdickou velkou školou. Během čtvrtka a pátka vodili rodiče své ratolesti k zápisům. První den se v mnohých školách tvořily fronty. Dorazilo okolo 1400 předškoláků. Dvě stovky z nich pak počítá s odkladem.

Velký nápor zaznamenali i na Základní škole Matice školské. Ve čtvrtek se přišlo k zápisu téměř sedm desítek dětí. V pátek, hodinu před koncem zápisů, napočítaly učitelky okolo patnácti předškoláků.

Rodiče si mohou vybrat jakoukoliv základní školu. Přednostně ale školy přijímají děti ze svých obvodů. V Matici školské dávají potom přednost těm, kteří již mají na škole sourozence.

„K zápisu už jdeme podruhé. Syn se narodil na konci léta, a tak se to předpokládalo. Nikam jinam jsme se nehlásili. Máme to tu kousek,“ usmívá se maminka šestiletého předškoláka Hana Vlčková.

Ze třídy právě vychází blonďatá předškolačka a pyšně se culí. Karolínka byla u zápisu poprvé a do školy už se těší. „Paní učitelka byla hodná a zápis byl dobrej,“ svěřuje se Budějcké Drbně Karolínka. Rodiče vybrali školu rovněž podlé spádové oblasti. Navíc už má v Matici starší sestru.

„Předpokládáme, že budeme moci přijmout všechny přihlášené. V příštím roce otvíráme tři třídy, a tak by to mělo vyjít, když vezmeme v potaz odklady. Včera jsme měli pět odkladů, dneska zatím čtyři. Žádný převis by být neměl,“ řekla v pátek odpoledne zástupkyně ředitelky školy Marta Vrtišová.

O tom, zdali bude mít dítě odklad, rozhodují zákonní zástupci s přihlédnutím odborného lékaře nebo psychologa. Rodič nechá své dítě standardně zapsat, v zápětí ale předkládá žádost o odklad.

Do Matice školské míří rodiče s dětmi, kteří se chtějí specializovat na jazyky. Od první třídy se zde učí angličtinu, v šesté třídě se pak žáci učí běžně dva, nebo volitelně tři cizí řeči.

Děti chodí ze školek většinou dobře připravené. V mnoha případech znají písmenka, barvy a tvary jsou pak samozřejmostí. „Musím říci, že jsme tady za ty dva dny měli opravdu šikovné děti. Jediný problém, který pozorujeme u prvňáků, je zavazování tkaniček,“ doplňuje Marta Vrtišová.

Podobně to vidí i učitelka Lucie Kalivodová: „Schopnosti dětí jsou velice rozdílné. Jsou děti, kterým je pět a umí odpovídat v celých větách, jsou celkově velice šikovné. Pak jsou tady sedmiletí předškoláci, kteří odpoví sotva jedním slovem,“ řekla Budějcké Drbně Kalivodová.

Štítky základní škola, zápis do první třídy, předškoláci, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy tento týden vítaly budoucí žáky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.