Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zápisy do budějckých školek: Očekává se stejný zájem jako v roce minulém

Již takřka 1200 žádostí o přijetí dítěte do mateřských škol zřizovaných městem vygeneroval elektronický systém na adrese http://zapismscb.c-budejovice.cz/. Vypsaný počet volných míst je přitom 816. I v letošním roce je tedy třeba počítat s tím, že je o mateřinky nemalý zájem.

„Zájem o mateřské školy očekáváme přibližně stejný jako v loňském roce, tedy do 1 400 dětí. Podle zaregistrovaných žádostí k dnešnímu dni lze předpokládat toto číslo jako maximum,“ uvádí náměstek primátora Martin Maršík.

Stejně jako u základních škol vyhledávají rodiče hlavně školky v blízkosti centra města. „Například MŠ Vrchlického nábřeží, MŠ E. Pittera, dále MŠ Zeyerova, MŠ Papírenská. Větší převis žádostí bývá i u MŠ Neplachova a MŠ Nerudova,“ vyjmenovává Martin Maršík.

Na webovém portálu http://zapismscb.c-budejovice.cz/ je možné žádost o přijetí dítěte vygenerovat do neděle 29. března. „Vygenerované, vytištěné a podepsané žádosti včetně přílohy potvrzené dětským lékařem budou na jednotlivých mateřských školách přijímat od pondělí 30. března do středy 1. dubna 2015. Konkrétní čas přijímání žádostí je na školách odlišný a je zveřejněn na webových stránkách škol nebo přímo na budově konkrétní školy,“ zmiňuje náměstek primátora Martin Maršík.

Díky elektronickým žádostem město získalo větší přehled o potřebě umístění dětí. „Počet vygenerovaných žádostí odpovídá skutečnému počtu dětí, není zkreslen o vícečetná podání žádostí,“ říká Martin Maršík se slovy, že ředitelům tento systém snížil administrativu. Výhodou pro rodiče zároveň je, že si mohou žádost vygenerovat z domova a nemusejí pro ni do školky. „Pokud nemají přístup k PC, mohou využít služby na odboru školství nebo případně mateřské školy vždy v určených dnech a časech. V letošním roce ještě po 10. dubnu, kdy bude zahájena fáze rozhodování, budou mít rodiče možnost sledovat i postup jejich žádosti na internetu.“

A jaká jsou kritéria pro přijímání děti do mateřských škol? Pojďme se na ně podívat:

1. Trvalý pobyt dítěte. Pokud má dítě trvalé bydliště v Českých Budějovicích, získává 600 bodů. V opačném případě bodů nula. Neznamená to však, že jsou tímto úplně bez šance děti z okolních obcí. Martin Maršík upozorňuje, že stále mají šanci převážně děti čtyřleté a starší. Věk dítěte je totiž dalším velmi důležitým kritériem.
2. Rok věku dítěte. Předškoláci, tedy děti ve věku pěti let, musí být přijati vždycky. V tomto případě získávají rovnou 1600 bodů. Čtyřletí 800 bodů, tříletí 400 bodů.
3. Den věku dítěte v roce. Za každý den k 31. srpnu 2015 získá dítě po půl bodu.
4. Sourozenec. Pokud máte ve školce již jedno dítě, tak máte zase o něco větší šanci. Ohled je brán i na sourozence, kteří navštěvují základní školu, jejíž je mateřinka, do které podáváte přihlášku, součástí. Sourozenec znamená dalších 90 bodů.

Přijímací řízení bude mít tři fáze:

1. Vydávání žádostí - 2. až 29. března. Získáte ji buď na zmiňované adrese http://zapismscb.c-budejovice.cz/, nebo na odboru školství magistrátu města, či přímo ve školce.
2. Příjem vyplněných žádostí na školách - 30. března až 1. dubna. Dobu si určuje každá škola. Doporučujeme sledovat její webové stránky. Je třeba přinést vyplněnou žádost, rodný list dítěte, svůj občanský průkaz, doklad o bydlišti dítěte (pokud se liší od bydliště zákonných zástupců), průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny zapisovaného dítěte.
3. Přijímací řízení - 10. dubna. Na zmíněných webových stránkách můžete sledovat, jak vaše dítě ve výběrovém řízení postupuje. V nadcházejících dnech vám přijde výzva k převzetí rozhodnutí o přijetí, či nepřijetí vašeho potomka.

Štítky zápisy, školky, mateřinky, elektronický zápis, mateřská škola, webová stránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zápisy do budějckých školek: Očekává se stejný zájem jako v roce minulém  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.