Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Provoz zahájen! Nemocnice České Budějovice disponuje dvěma novými lineárními urychlovači

Nemocnice České Budějovice má za sebou další velký projekt. Dokončila obnovu a modernizaci úseku radioterapie svého Komplexního onkologického centra. Zásadní investicí bylo pořízení dvou nových lineárních urychlovačů, které stály 220 milionů korun! Moderní ozařovací zařízení bylo v úterý 2. února představeno jak zástupcům kraje a města, tak novinářům. Nemocnice České Budějovice opět potvrdila, že se snaží neustále zvyšovat svůj standard a přinášet tak pacientům co nejkvalitnější péči.

Nové přístroje poskytují vyšší úroveň radiační ochrany. Zvyšují technické možnosti, kvalitu a komfort léčby pacientů s nádorovými onemocněními. Sluší se dodat, že českobudějovické onkologické centrum neléčí jen lidi z regionu, ale také například z Plzeňska či Vysočiny.

„Přístroje, které se řadí mezi nejmodernější urychlovače na světě, disponují dokonalejším systémem ozařování. Kromě přesného zasažení cílového objemu také nabízí průběžnou úpravu ozařovací polohy pacienta podle jeho anatomických poměrů, minimalizaci dávkového zatížení zdravých tkání a zajištění optimální dávky do cílového objemu v co nejkratším čase,“ zmínil primář Onkologického oddělení Nemocnice České Budějovice Václav Janovský.

Místopředseda představenstva Nemocnice České Budějovice Jaroslav Novák dodal, že největší předností lineárních urychlovačů nové generace je větší univerzálnost.

„Lze je totiž použít v širším spektru indikací léčby zářením, zvláště pak tam, kde je potřebné maximálně ochránit okolní zdravé tkáně. Další výhodou je i to, že urychlovače jsou mezi sebou vzájemně zastupitelné, při poruše či servisu je pacient ozářen na druhém urychlovači, bez nutnosti změn ozařovacího plánu a parametrů vlastního ozáření,“ sdělil Jaroslav Novák.

Nové lineární urychlovače, které nahradily staré přístroje, mohla nemocnice pořídit díky prostředkům z Evropské unie. Ty tvoří pětaosmdesát procent z celkových pořizovacích nákladů. Zbytek hradí nemocnice z vlastních zdrojů.

Modernizace Komplexního onkologického centra Nemocnice České Budějovice, jejíž zřizovatelem je Jihočeský kraj, celkově přinese několik výhod, které pacienti pocítí.

„Pracoviště Komplexního onkologického centra prošla zásadní proměnou v souvislosti s rekonstrukcí celého centrálního pavilonu nemocnice. Péče o pacienty je nyní soustředěna na jednom místě, jsou zde umístěny zmodernizované ozařovny, nové urychlovače, recepce, čekárna pro pacienty a tři ambulance. Celé pracoviště je vybaveno novým technickým zařízením včetně nejmodernější výpočetní techniky,“ zdůraznil předseda představenstva Nemocnice České Budějovice Břetislav Shon.

Zdravotníci zmiňují, že onkologická onemocnění představují závažný celosvětový problém. Postihují lidi stále nižšího věku. U žen se nejčastěji vyskytují rakovina prsu, ženských pohlavních orgánů a tlustého střeva. U mužů rakovina plic, tlustého střeva a prostaty. Nutno dodat, že onkologická onemocnění jsou společně s kardiovaskulárními chorobami jednou z nejčastějších příčin úmrtí jak ve světě, tak i v České republice.

Mnoho nádorů (leukémie, lymfomy, nádory dělohy, prsu...) se však dá vyléčit. Nejdůležitější je včasná diagnostika.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Nemocnice České Budějovice, urychlovač částic, pacient, rakovina, Jaroslav Novák, Evropská unie, Václav Janovský, Plzeňský kraj, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz zahájen! Nemocnice České Budějovice disponuje dvěma novými lineárními urychlovači  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.