Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Budějcká nemocnice zahájila provoz nové stanice perinatologie. Rodičky ji ocení

Komfort budoucím rodičkám opět navýšilo Gynekologicko-porodnické oddělení Nemocnice České Budějovice. V pondělí 14. března zahájila provoz nová stanice perinatologie, kterou maminky jednoznačně ocení. Polovina z 26 lůžek totiž poslouží maminkám, jejichž děti byly umístěny do péče neonatologického oddělení a ony je zatím nemohou doprovázet. Druhá polovina je určena ženám s rizikovým těhotenstvím.

„Díky nové stanici zůstávají matka i dítě v jednom objektu nové budovy porodnice a neonatologie a dělí je od sebe pouze dvě podlaží. Matka sjede výtahem a hned je u svého dítěte. Jakmile to situace dovolí, přechází matka na neonatologické oddělení, kde již tráví čas přímo se svým potomkem, byť je třeba umístěn v inkubátoru. Celá stanice je tedy koncipována tak, abychom umožnili co nejdříve styk a kontakt matky s novorozencem. A to i v případech, kdy to dosud nebylo možné,“ uvedl Petr Sák, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice České Budějovice.

Zprovoznění nové stanice perinatologie má v Českých Budějovicích smysl. Právě do krajské nemocnice jsou směřována problematická těhotenství. „Dětí s porodní váhou do 1000 gramů se loni narodilo 42, z toho 38, tedy 90 procent v českobudějovické nemocnici. Nelze zcentralizovat 100 procent rizikových porodů, ale je smutné, že 58 dětí bylo po porodech převezeno do českobudějovického centra. Došlo tak v mnoha případech ke zbytečnému odloučení matky a novorozence a dalšímu zatížení dítěte, kterému by šlo předejít porodem přímo v centru,“ dodal Petr Sák.

Zmíněnou stanici perinatologie naleznete ve čtvrtém poschodí nového objektu, ve kterém našla zázemí porodnice a neonatologie.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Nemocnice České Budějovice, porod, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice zahájila provoz nové stanice perinatologie. Rodičky ji ocení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.