Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Příušnice jsou na ústupu. Nových případů je minimum

Od začátku roku 2016 postupně rostly v jižních Čechách počty onemocněných příušnicemi, a to především mezi studenty středních škol, později i škol vysokých a základních. Nejvíce nemocných bylo na Českobudějovicku.

„Nejvyšší výskyt příušnic jsme zaznamenali v březnu a dubnu. Onemocnění se šířilo především na středních, vysokých a základních školách. S jednotlivými školami byla domlouvána hygienická opatření, aby došlo k přerušení přenosu. Jak studenti, tak rodiče a vedení škol k této problematice přistupovalo velice zodpovědně a postupně se podařilo přerušit cesty přenosu,“ shrnuje situaci vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické správy Jitka Luňáčková.

Ve většině případů šlo o očkované osoby, u nichž ale došlo k poklesu hladiny ochranných protilátek. Klinický průběh tak byl mírný. Při léčbě byl důraz kladen na klidový režim, domácí izolaci a protiepidemická opatření na školách.

Od začátku roku 2016 onemocnělo příušnicemi zhruba 1122 osob, z nichž u čtyř procent byly zaznamenány komplikace ve formě zánětu mozkových blan či zánětu varlat. Od poloviny dubna pak dochází ke snížení počtu nových případů onemocnění.  „V současné době je počet nových případů již minimální. V minulém týdnu bylo v celých jižních Čechách 41 nových případů a v tomto týdnu zatím jen jeden. V současné době se tak podařilo snížit, i když ne úplně přerušit počet nových případů,“ uzavírá Luňáčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky příušnice, Jihočeský kraj, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příušnice jsou na ústupu. Nových případů je minimum  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.