Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výskyt encefalitidy v Jihočeském kraji nadále stoupá

Počet případů onemocnění klíšťovou encefalitidou v Jihočeském kraji stále stoupá. Hygienici evidují 39 nemocných, což je o sedm více než minulý týden. Loni ve stejnou dobu bylo v Jihočeském kraji 22 onemocnění encefalitidou. Největší výskyt hygienici zaznamenali na Českokrumlovsku, kde je 11 případů.

„Za celý loňský rok jsme evidovali v Jihočeském kraji celkem 66 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou, v roce 2014 dokonce pouze 64 případy. Dosavadní vývoj ukazuje, že letos můžeme očekávat výskyt vyšší než v posledních dvou letech. Je důležité upozornit veřejnost na nutnost prevence, a to především ochranu před napadením klíštětem, případně zrychlený režim očkování proti klíšťové encefalitidě,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Květoslava Kotrbová. Největší výskyt v posledních deseti letech se podle Kotrbové váže k roku 2006. Tehdy hygienici zaregistrovali 171 případů encefalitidy.

Dalším závažným onemocněním přenášeným klíšťaty je lymská borelióza. V Jihočeském kraji se letos objevilo 79 takových případů, což je o šestnáct více než ve stejném období loni.

Jižní Čechy patří dlouhodobě k největším přírodním ohniskům klíšťových onemocnění v Evropě. Pokud lidé nejsou očkovaní proti encefalitidě, měli by před vstupem do lesa a křovin použít repelent, když na sobě po návratu domů najdou přisáté klíště, měli by ho okamžitě odstranit.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky – únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Proti borelióze očkování není.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, nemoc, encefalitida, klíšťová encefalitida, okres Český Krumlov, Krajská hygienická stanice, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výskyt encefalitidy v Jihočeském kraji nadále stoupá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.