Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Děti si samy vypěstovaly zdravé jídlo

Nejdříve si bylinky vypěstují, aby je následně mohly sníst. Pro většinu lidí poměrně běžná věc. Jenže v případě Hluboké nad Vltavou je zahrádkářům maximálně šest let. Děti z tamní mateřské školky si s pomocí učitelek založily vlastní zahrádku, kde pěstují nejenom bylinky potřebné k dochucování jídel, ale i zeleninu, především rajčata, okurky a oblíbený hrášek. Projekt našel podporu u Nadace ČEZ, která na bylinkovou a zeleninovou zahrádku věnovala 50 tisíc korun.

Kdo má dnes službu na zalévání a kdo bude sklízet? Tak neobvykle začíná den v mateřské školce Masarykova v Hluboké nad Vltavou. Od jara do podzimu se děti pravidelně střídají v péči o bylinkovou a zeleninovou zahrádku, jen několik metrů od nich na zahradě. Děti zde pěstují nejenom bylinky k dochucování jídel a přípravě zdravých čajů, ale i různé druhy zeleniny, které se uplatní při svačinách i obědech. Podle slov vedoucí učitelky a autorky projektu Dany Kostečkové je práce na zahrádce pro děti zábavou a zároveň odměnou. „Nejen, že děti pochopí, kde se bere jídlo, které dostávají na talíř, ale zároveň je to i nenásilná výchova. Ale hlavně, když si to samy vypěstují, daleko víc jim to chutná.“

Potvrzují to i samy děti, které se do role pěstitelů vžily s nebývalým nadšením. Ne vždy zvládají práci jako profesionální zahradníci, ale fakt, že to, co ještě před několika dny zalévaly, mohou sníst, je přinejmenším baví. „Nejvíc se mi líbilo, když jsme to připravovali a malovali truhlíky a chutnají mi teď asi nejvíc rajčata,“ říká pětiletý Matýsek Hantek. Kromě čerstvé zeleniny a bylinek už ale v letošním roce děti ochutnaly i vlastní špenát, nebo sezónní dýňovou polévku.

Zahrádku děti získaly i díky podpoře Nadace ČEZ, padesátitisícový příspěvek pokryl nákup zahradnických potřeb, truhlíků a sazenic. „Na první pohled je vidět, že tento projekt má smysl. Je úžasné vidět děti, které dobrovolně jedí zeleninu a bylinky. Z vlastních zkušeností vím, že to rozhodně není samozřejmost,“ zdůvodnil podporu za energetiky Petr Šuleř.

Právě podpora zdravého životního stylu byla pro Nadaci ČEZ rozhodující. Zahrádka tak uspěla v konkurenci stovek projektů. „Správní rada zohlednila právě to, že jde o kombinaci školství, životního prostředí i výuky. V dnešní době, kdy samotné pěstování zeleniny se pomalu vytrácí ze zahrad, je něco podobného velmi potřebné,“ říká člen správní rady nadace ČEZ František Lust.

Kromě výsadby bylinkové a zeleninové zahrádky podpořila Nadace ČEZ výsadbu stromů. Jen v letošním roce vzniklo díky ní šest nových alejí v jižních Čechách.

Štítky jídlo, bylinky, ČEZ, zelenina, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti si samy vypěstovaly zdravé jídlo  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.