Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prachatická nemocnice testuje plodnost novým způsobem

Nemocnice Prachatice začala testovat plodnost žen novým způsobem – takzvaným testem ovariální rezervy neboli zjištěním rezervy vajíček. Ten provádí v nemocniční laboratoři vyšetřením AMH, což je hormon, který s největší přesností ukazuje počet zbylých vajíček v těle ženy.

„Dosud se rezerva vajíček ve vaječníku posuzovala několika způsoby. Všechna vyšetření ale jsou závislá na dni menstruačního cyklu a často jsou nutné opakované odběry. Revolučním objevem je vyšetření AMH, což je Anti-Müllerian Hormone,“ uvedla primářka Oddělení klinické biochemie a hematologie prachatické nemocnice Jaroslava Ambrožová.

„Test je vhodný pro všechny ženy a provádí se náběrem krve nalačno. K odběru hormonu AMH se mohou zájemkyně dostavit bez závislosti na dni menstruačního cyklu či užívání hormonálních léků. V případě potřeby je doplněn o ultrazvukové vyšetření v gynekologické ambulanci naší nemocnice, aby bylo posouzení ovariální rezervy i výhled do budoucna co nejpřesnější. K odběru se lze objednat v laboratoři nemocnice na telefonním čísle 388 600 400 nebo na gynekologické ambulanci 388 600 216,“ doplnila primářka Ambrožová.

Nemocnice Prachatice začala testovat plodnost tímto novým způsobem na žádost pacientek a také zejména kvůli stále rostoucímu trendu odkladu mateřství do pozdějšího věku žen. „Trendem posledních dvaceti let v evropských zemích je odklad mateřství do období po 30. roce věku ženy. Mnohé ženy si ale neuvědomují, že pravděpodobnost početí může být v tomto věku podstatně snížena, i když pravidelně menstruují. Jedinou efektivní pomocí je znalost ovariální rezervy a podle aktuálních výsledků přistoupit k založení rodiny včas. Kalendářní věk totiž u mnohých žen nekoresponduje s takzvaným ovariálním věkem. Proto některé ženy po vypotřebování vajíček vstupují do předčasné menopauzy a jsou odkázány na dárcovský program. Doporučujeme tedy provedení tohoto testu všem ženám mezi 27. až 38. rokem věku, které plánují do budoucna odklad mateřství, aby si test nechaly alespoň jednou provést,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnického oddělení Bohumil Wackershauser.

Laboratorní vyšetření není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a každý zájemce si je musí zaplatit sám. „Podle našich informací se toto vyšetření v žádné jiné jihočeské nemocnici neprovádí, jinde po republice se cena pohybuje od 700 do 1100 korun. Prachatická nemocnice za ně účtuje 650 korun,“ sdělil ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. „V případě potřeby zařídíme doplnění o ultrazvukové vyšetření v gynekologické ambulanci naší nemocnice, aby bylo posouzení ovariální rezervy i výhled do budoucna co nejpřesnější,“ doplnil Michal Čarvaš. 

Tisková zpráva | Foto Jan Luxík

Štítky nemocnice, plodnost, vejce, Nemocnice Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatická nemocnice testuje plodnost novým způsobem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.