Školní obědy mají málo hořčíku. Jiných látek je dostatek

Autoři | Foto Šárka Kotzinová | Zdroj s využitím TZ

Studie nutriční adekvátnosti školních obědů pro děti na prvním stupni základních škol zjistila mírný nedostatek významné minerální látky - hořčíku. Obědy naopak nabízí dostatek selenu, molybdenu nebo manganu.

Hořčík je je důležitý pro výstavbu tkání, podporu srdeční činnosti i relaxans (uvolnění) svalů. Děti ho ve školách přijímají hlavně z luštěnin, mandle, máku, špenátu nebo droždí. „Nebyl naopak zjištěn nedostatek dalších životně důležitých mikroprvků,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková. „Souhrnně lze tyto výsledky studie považovat za dobré.

Testy ukázaly dostatek selenu, který je významný pro obranyschopnost organizmu. V jídlech jsou i správné hodnoty zinku pro kůži, kosti, vlasy nebo mědi, chromu, molybdenu a manganu jako součást enzymů. U manganu je potěšující, že není přiváděn v nadbytku, protože ten bývá spojován s horší schopností učení,“

 

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Marie Pštrossová-Nosková, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, hořčík

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.