Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ptačí chřipku na jihu Čech bude řešit bezpečnostní rada kraje

Ptačí chřipkou v jižních Čechách se bude 7. února zabývat bezpečnostní rada kraje. Na jihu je nyní šest ohnisek nemoci. Veterináři už mají sečtené ptáky kolem ohniska v Řitovízi na Strakonicku, v komerčních chovech jich tam je 132 548 kusů. Řekl to ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

„V ochranném pásmu Řitovízi je šest obcí, 293 chovatelů, 30 248 kusů hrabavé drobné drůbeže, holubů, exotických ptáků a ostatních ptáků,“ řekl Kouba. V pásmu dozoru je sedm komerčních chovů, v nich 132 548 kusů vodní a hrabavé drůbeže. Ptáci z ohnisek v Ledenicích na Českobudějovicku a ve Vlachově Březí na Prachaticku budou sečteni v nejbližších dnech.

Nemoc bude jedním z témat bezpečnostní rady Jihočeského kraje 7. února. „Tam budeme mít vystoupení k nákazám, nejenom k ptačí chřipce. Zatím to není v takovém rozsahu, aby zasedal krizový štáb kraje, ale stejně informuji krizové oddělení kraje,“ řekl Kouba. Krizový štáb by se podle něj svolal, kdyby nakažených ptáků přibylo výrazně.

Kraj neuvažuje, že by chovatelům nahradil ztráty. Podle hejtmana Jiřího Zimoly by tomu musela předcházet odborná analýza. „Kancelář hejtmana má alokované peníze na krizové řízení, ze kterých se to dá dělat. Ale spíše bych tyto peníze směřoval v době katastrof, povodní, kdy by byly ohrožené lidské životy. Ptačí chřipka je nepříjemná, nicméně jsem přesvědčen, že si s tím chovatelé dokážou poradit. V případě domácích chovů je to určitě nemilé, u komerčních předpokládám, že je mají pojištěné,“ řekl Zimola.

Těsně mimo pásmo dozoru kolem Ledenic je českobudějovický závod Záruba Food, který zpracovává vejce. Od chovatelů z pásem dozoru a ochrany ale vejce nebere. „Znamená to pro nás stav bdělosti. Veterinář k nám chodí dvakrát do týdne. Ptačí chřipku vnímáme z hlediska našich dodavatelů, farem z republiky, od kterých máme vyjádření, že zatím v ohnisku nejsou,“ řekl obchodní ředitel firmy Jiří Glaser. Její obrat loni činil podle neauditovaných čísel přes čtvrt miliardy korun, za poslední léta investovala skoro 30 milionů korun do nové technologie. Má 52 zaměstnanců.

Zdroj ČTK

Štítky ptačí chřipka, rada, ptáci, Česko, Jihočeský kraj, okres Strakonice, Jiří Zimola, Ledenice, okres České Budějovice, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipku na jihu Čech bude řešit bezpečnostní rada kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.