Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Petici bojující za vznik českobudějovického hospice podepsalo více než devět tisíc lidí

Více než devět tisíc občanů Jihočeského kraje podpořilo myšlenku vybudování lůžkového hospice v Českých Budějovicích. Podepsali petici, která bojuje za vznik tohoto zařízení v jihočeské krajské metropoli.

„Velmi si vážíme projevené důvěry a považujeme tuto projevenou vůli občanů za závaznou pro naše další kroky – vyžadovat na politických stranách a vedení Jihočeského kraje i města Českých Budějovic patřičnou podporu směřující k naplnění našeho cíle – tedy k vybudování lůžkového hospice v krajském městě, který občané Jihočeského kraje považují za tak potřebný,“ uvádí realizační tým pro vybudování lůžkového hospice v Českých Budějovicích.

O stanoviscích jednotlivých politických stran působících v Jihočeském kraji, respektive v Českých Budějovicích a samozřejmě i o jejich činech na tomto poli budeme občany Jihočeského kraje průběžně informovat, abychom všichni měli možnost na námi zvolené politiky v tomto směru působit a sledovat jejich podporu - eventuálně nepodporu. Vždyť téma dobrého a důstojného umírání se přece týká každého z nás,“ dodává.

Projekt je hotov

Pro vybudování českobudějovického hospice je již kompletně vypracován projekt, který je zaplacen Českým červeným křížem. „Projekt je připraven pro pozemek 2115/5 v k.ú. České Budějovice 2, který je nyní v majetku státu a je spravovaný Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, podřízeným Ministerstvu financí (ÚZSVM). O bezplatný převod tohoto pozemku se záměrem výstavby lůžkového hospice  zažádal v roce 2015 českobudějovický Červený kříž. ÚZSVM si vyžádal jako podklad pro rozhodnutí k převodu mimo jiné i doložení zájmu veřejnosti o toto zařízení – a právě toto nyní dokládáme oficiální petiční listinou, na které vyjádřilo svůj zájem téměř deset tisíc občanů Jihočeského kraje, a to byly petiční listy rozšířeny zatím pouze na Českobudějovicku. Toto číslo také vypovídá o tom, jak moc potřebný lůžkový hospic v krajském městě pro Jihočechy je,“ zmiňují iniciátoři ve své tiskové zprávě.

„A ti, jež si Jihočeši zvolili za své reprezentanty, si jsou této odpovědnosti jistě také vědomi. Velmi vítáme také slibně se vyvíjející podporu rozvíjení hospicové péče prezidentem republiky i současným ministrem zdravotnictví, kteří se zasazují nejen o budování nových hospicových zařízení, ale i o řádné ukotvení hospicové péče do české legislativy, což v současné době ještě znatelně chybí. Věřme, že se vše podaří opravdu v zájmu všech, kteří tuto péči potřebují,“ uvádí dále.

Jeden hospic v kraji

Vyhlášeným jihočeským hospicem je Hospic sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích. Magda Kümmelová, odborný psycho-sociální poradce z jihočeského centra pro umírající, jejich rodiny a pro pozůstalé Modrá pomněnka a zároveň jedna z hlavních iniciátorek vybudování českobudějovického hospice, říká, že služba v Prachaticích je na vysoké úrovni, jeden hospic ale dle jejího názoru nestačí, a to hlavně kvůli dostupnosti.

„Velkým problémem je především to, že šumavské Prachatice jsou pro většinu občanů kraje k denním návštěvám svého umírajícího blízkého dopravně prakticky nedostupné. Lidé z celých jižních Čech musejí dojíždět přes celý tak rozlehlý kraj (10.057 km2) až do Prachatic na Šumavu. Takže prožívat poslední dny a chvíle života se svými nejbližšími v tak úžasném zařízení jakým hospic je, je ve skutečnosti pro většinu umírajících pacientů naprosto nesplnitelné přání. Ano, tak jako ve všech hospicích je i v tom prachatickém nabízena možnost ubytování rodinného příslušníka na pokoji s umírajícím pacientem, ale kolik z nás si může dovolit na několik týdnů či měsíců odejít ze zaměstnání, z domova?  Jak to tyto rodiny mají řešit? Vždyť délku pobytu pacienta v hospici většinou nelze ani odhadnout – mohou to být dny, ale také týdny či měsíce…  A tak jsou nemocnice, zvláště oddělení následné péče, dříve LDN, neustále přeplněny pacienty, z nichž mnozí jsou díky své nevyléčitelné nemoci v konečné fázi života a mohli, a měli, by důstojně prožívat své poslední chvíle právě v tak skvělém zařízení, jakým hospic je.  S pomocí specializované paliativní péče a přitom zároveň s možností mít své nejbližší co nejvíce nablízku," říká Kümmelová.

Co je hospic

Jaké je vlastně poslání hospice? „Hospic je specializované zařízení, které poskytuje potřebnou péči nevyléčitelně nemocným v terminální fázi života – umírajícím, ale také jejich rodinám. Úkolem každého hospice je především naplnění tří hlavních cílů – odstranění nesnesitelných bolestí a dalších těžkých symptomů pacientovy nemoci, zachování pacientovy lidské důstojnosti do posledního okamžiku a také to, aby umírající nezůstal v posledních chvílích sám. Pacientům, o které může starat rodina 24 hodin denně doma, slouží už i v Budějovicích několik poskytovatelů domácí hospicové péče – Ivas, Alice českobudějovického Červeného kříže, Ledax, Hospic sv. Veroniky a Městská charita. Jak ale pomoci těm, kteří takovou možnost nemají? Těm nepomůžeme? „Ve své každodenní praxi v poradně vidím, že takových rodin, které se nacházejí v této velmi těžké situaci, neustále přibývá. A právě pro ně se snažíme lůžkový hospic v Budějovicích vybudovat,“ vysvětluje Magda Kümmelová a dodává: „Pomoci těmto umírajícím a jejich blízkým je, myslím, přece naše povinnost. Obzvlášť, když takovou možnost teď máme nadosah!“

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, rodina, pacient, Prachatice, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, projekt, Červený kříž, Český červený kříž, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petici bojující za vznik českobudějovického hospice podepsalo více než devět tisíc lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.