Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ptačí chřipka je pryč. Jihočeští veterináři už zrušili deset z jedenácti ohnisek nákazy

Veterináři v Jihočeském kraji už zrušili deset z celkových jedenácti ohnisek ptačí chřipky. Poslední zatím zůstává v Dačicích na Jindřichohradecku. Tam jej ale veterináři zruší zřejmě ještě v tomto týdnu, a to už v pátek 31. března.

Kvůli ptačí chřipce musely být letos v lednu a v únoru v Jihočeském kraji utraceny desítky tisíc kusů drůbeže. Šlo především o kachny. Virus tím způsobil chovatelům v kraji škody za miliony korun.

Podle jihočeských veterinářů by definitivně mohl skončit výskyt ptačí chřipky v regionu. Stojí za tím i nástup jara a s ním související oteplení.

Počasí ovlivňuje výskyt ptačí chřipky. A když se podívám do historie, opakuje se situace z roku 2006," řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Tehdy virus také zasáhl Jihočeský kraj, i když se nedostal do chovů. Rovněž tehdy opatření, která mají bránit šíření nákazy, trvala zhruba dva měsíce.

Drobní chovatelé i velkochovy se tak po zrušení ohnisek ptačí chřipky mohou vrátit k běžnému režimu. Podle Kouby však někde tento proces nebude jednoduchý a potrvá dlouho. „Komplikace jsou s kachnami, co se týče násadových vajec, tak je jich málo v celé Evropě. Pokud se proto jedná o velkochov ve společnosti Blatenská ryba, tak tam bude výpadek minimálně na rok," uvedl Kouba.

Právě firma Blatenská ryba byla jedním z nejzasaženějších velkochovů v republice. Veterináři tam museli zlikvidovat téměř 60 tisíc násadových vajec. Navíc utratili více než 26 tisíc kachen.

Ptačí chřipka se v České republice začala šířit začátkem ledna letošního roku. Nákaza zasáhla i řadu jiných států v Evropě. Přenos tohoto typu ptačí chřipky na člověka se zatím neprokázal.

Autoři | Foto Alžběta Lafatová

Štítky ptačí chřipka, veterinární lékař, Jihočeský kraj, kachna, okres Jindřichův Hradec, Dačice, Blatenská ryba, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí chřipka je pryč. Jihočeští veterináři už zrušili deset z jedenácti ohnisek nákazy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.