Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Píseckou XXL ambulanci využilo více než 500 obézních pacientů

Lidé s nadváhou v nemocnici získají od lékařů a nutričních poradců odborné pokyny k tomu, jak zhubnout. Písecká ambulance XXL, kterou provozuje nemocnice, je jediným zařízením svého druhu v kraji. Většina klientů ambulance dokázala zhubnout a následně i svou nižší váhu udržet.

V praxi to vypadá tak, že pacient přinese napsaný aktuální jídelníček, který vyhodnocuji po nutriční stránce, ale i z hlediska nejvhodnějšího načasování jednotlivých jídel během dne,“ řekla nutriční terapeutka z XXL ambulance Martina Urychová.

Odborníci pacientům kromě úpravy jídelníčku doporučí i vhodnou sportovní aktivitu. Většinu návštěvníků XXL ambulance tvoří ženy, muži představují zhruba jen 20 procent. „Je to dáno jednak větším výskytem obezity v ženské populaci obecně asi i větší mírou motivace a ochoty žen svoji obezitu řešit,“ řekla lékařka Šárka Malinová.

Každý pacient s individuálním plánem dochází do ambulance na kontroly v pravidelných intervalech v rozmezí čtyř až osmi týdnů. Podstoupí například vážení hmotnosti a měření procent tuku v těle. „Ambulance se věnuje péči o obézní a zejména extrémně obézní pacienty s BMI nad 35,“ uvedl ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.

Právě BMI, což je zkratka pro index tělesné hmotnosti, ukáže stav každého jedince. Jde o poměr váhy a výšky. A hranice BMI na 35 představuje obezitu druhého stupně.

Autoři

Štítky pacient, nemocnice, nadváha, Malinová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Píseckou XXL ambulanci využilo více než 500 obézních pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.