Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Leukémií ročně onemocní stovky lidí. Pomoci může kostní dřeň

Přes 70 tisíc lidí eviduje Český národní registr dárců kostní dřeně. Ti jsou připraveni při vyzvání podstoupit jeden ze dvou způsobů odběru kostní dřeně.

Vstupu do registru předchází odběr krve. „Na běžné transfúzní stanici odeberou potencionálnímu dárci přibližně dva mililitry krve. Základní podmínkou pro registraci je věk do 35 let a bezvadný zdravotní stav bez dlouhodobého užívání léků,“ představuje hlavní podmínky vstupu do registru Vanda Staňková, členka správní rady Nadace pro transplantace kostní dřeně.

V registru je pak takový člověk veden do 60 let. Databáze jsou celosvětově sdílené, kostní dřeň od dárce ze zahraničí tak není neobvyklá věc. „Každý den se po světě převáží buňky pro někoho, kdo potřebuje pomoc. Při vhodném dárci mají nemocní velkou šanci na uzdravení. Úspěšnost transplantace je veliká, nicméně nadále jde o složitý a náročný výkon s řadou potenciálních závažných komplikací, vysvětluje Staňková.

Způsoby darování kostní dřeně jsou hned dva. S oběma už má zkušenosti temelínský technik Karel Lhotka. „Jeden je v narkóze z pánevní kosti a druhý pomocí separátoru, kdy dárce leží přibližně čtyři hodiny na lůžku připojený k přístroji jako při odběru krevních destiček. Není to úplně příjemné, návštěva zubaře je ale horší, přirovnává odběry temelínský technik.

Odborníci doporučují darovat kostní dřeň maximálně dvakrát, což je i případ Karla Lhotky. Ten se ale rozhodl zapojit do podpory registru, jehož náklady na provoz ročně vyjdou na tři milióny korun, i zaměstnance Skupiny ČEZ. Nadaci pro transplantace kostní dřeně doporučil do zaměstnaneckých grantů Skupiny ČEZ. V nich energetici rozdělili téměř téměř 18 tisíc hlasů a jen v Temelíně ČEZ podpořil třináct projektů částkou téměř 400 tisíc korun, přičemž Nadace získala 30 tisíc korun. Mezi třináctkou podpořených projektů měla i nejvyšší počet hlasů.

V Temelíně je hned několik desítek lidí v registru dárců připraveno okamžitě darovat kostní dřeň. Mimo jiné je mezi nimi i ředitel divize Jaderná energetika Bohdan Zronek. „Vítězství v boji s leukémií se nedá koupit, závisí na pomoci jiných. Nechat se vyšetřit a být připravený je minimum, které ale může pro někoho znamenat možná jedinou šanci,“ poznamenal Zronek.

Tisková zpráva

Štítky leukemie, kostní dřeň, registr dárců kostní dřeně, zdraví, dobrovolníci, transplantace, ČEZ, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leukémií ročně onemocní stovky lidí. Pomoci může kostní dřeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.